Dr Milovan Bojić: Moj lik i glas zloupotrebljeni za reklamiranje leka 1Foto: Institut "Dedinje"

Direktor Institita za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prof. dr Milovan Bojić obavestio je javnost da je žrtva prevare korišćenjem veštačke inteligencije.

Milovan Bojić je naveo da je na društvenim mrežama, korišćenjem veštačke inteligencije, prikazivanjem njegove slike i izmišljenog intervjua, u kome je korišćen njegov generisan glas, grubo zloupotrebljeno njegovo ime i ličnost.

Na internetu se pojavio oglas i reklama lažnog sadržaja kojim, navodno, prof. dr Milovan Bojić preporučuje izvestan preparat za bolju cirkulaciju, kao izuzetno efikasan.

Tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor je upadljivo različit u odnosu na glas i način izlaganja profesora Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika.

„N.N. lica su, kao i mnogo puta do sada, zloupotrebila delo prof. Bojića u nameri da ljude varanjem ubeđuju u delotvornost pomenutih tableta kako bi poboljšali svoje zdravlje, a oni na tome profitirali. Ovo neetičko korišćenje imena eminentnog prof. Bojića u lažnom promovisanju tableta protiv visokog krvnog pritiska, predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda i dovodi u pitanje poverenje pacijenata, ugrožavajući profesionalni integritet i struku“, navodi se u saopštenju Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Iz Instituta dodaju da „profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina lečenja neispitanim i preparat a sumnjivog porekla“. Navode i da su „prava meta ovakvih oglasa lakoverni ljudi, koji, s obzirom da takav ‘lek’ predstavlja ‘preporuku’ našeg vrhunskog kardiologa, te ne sumnjajući da se radi o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje“.

– Već smo preduzeli sve moguće mere da se lica koja su zloupotrebila moje ime, strogo kazne. Nije prvi i jedini put da se koriste svi načini kako bi građani Srbije i regiona bili prevareni. Sve njih molim da ne nasedaju na ovakve laži, a svima kojima je zdravstveno stanje ugroženo, Institit za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ nudi znanje i iskustvo, što je potvrdio svim dosadašnjim rezultatima. Celog svog života radim na unapređenju medicinske struke, stvarajući i razvijajući Institut kojim rukovodim- navodi prof. Bojić.

Radi zaštite od ovakvog kriminalnog ponašanja kojima su ugroženi njegov identitet, ime i reputacija, profesor Milovan Bojić je pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnolokog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari