Država Srbija slavi kalendarsko siroče?

Danas se proslavlja Dan državnosti

Ostavite komentar


  1. Imamo Milankovicev kalendar koji je najtacniji ali zbog brace Rusa ne smemo ni njega da primenjujemo.

  2. Na 29. novembar po julijanskom ili 12. decembra po gregorijanskom kalendaru se nije dogodilo nista bitno za istoriju KPJ. Kada SPC predje na gregorijanski kalendar, 12. decembra i dalje nece biti znacajan za istoriju KPJ. S druge strane 15. februar po gregorijanskom kalendaru ce i dalje biti vazan za srpski narod.

  3. Ovo je primer kako se formalnim i pseudonaučniom interpretacijom istorije unosi zabuna.
    Prvo nije dan državnosti Srbije odredjen samo zbog novog ustava već pre svega zbog odluke o podizanju oslobodilačkog ustanka radi stvaranja nezavisne nacionalne države. To jeste najvažniji trenutak savremene srpske istorije.
    Drugo, sretenje su budući ustanici izabrali zbog starog predanja da se TOG DANA susreću zima i leto, odnosno počinje leto, pa će sve odluke donesene tog dana biti uspešne. Jer "dolazi sunce" i priroda se budi i iz zemlje niče novi život.
    Ne odredjuju kalendari tokove prirode već ih prate.
    Pretpostavljam unapred da kritičar "odluka post miloševićeve vlasti"(sic!) koja je "populistička" (sic!) neće razumeti šta sam rekao pa pojednostavljujem – u februaru se produžuju vidljivo dani i oseća se dolazak proleća, to nije jedan fiksiran dan već trajan dogadjaj.
    I pitanje: s obzirom da je i Rim pre reforme kalendara pape Grgura osmog iz oktobra 1582 godine koristio stari kalendar, da li i oni imaju sve stare crkvene paraznike na pogrešan dan? Da li se i Isus rodio na "pogrešan dan"?

  4. Zar autor teksta stvarno misli da su praznici zasnovani na prirodnim zakonima. Politička istina je ona u koju veruje većina naroda ( mediji, vlastodržac i aktuelna politika su ga ubedili). Svaki dan može biti svakakav praznik ako se narod u to ubedi. Ne želeći da se ovo što pišem povežem sa konkretnim praznikom, moram vas podsetiti na onu poslovicu: "Dok je ovaca-biće i vune". Ovaca će biti još dugo, ne treba se brinuti za vunu. Jesmo li svi klali svinje i gostili se za 29. Novembar? Pa, šta je sada sa tim? Gregorijanski kalendar je tačniji, zar to ima veze?

  5. Zar niko ne shvata logicku gresku u tekstu? 1. nije Sretenje proglaseno danom drzavnosti vec datum na koji je donet prvi ustav u modernoj Srbiji što je 15. februar prema u državi Srbiji važećem kalendaru. 2. Kada SPC predje na gregorijanski kalendar, ništa se neće promeniti što se tice istorijskog fakta da je tzv. Sretenjski ustav usvojen 15. februara po gregorijanskom kalendaru 1835. Uostalom kao što se neće promeniti da se Oktobarska revolucije desila 6-7 novembra 1917. po novom kalendaru.

  6. Autor svesno sluđuje narod i namerno pravi zbrku kako bi obesmislili sam praznik.

    Danas je julijanski 02. februar i danas se slavi hrišćanski pravoslavni praznik sretenje gospodnje, kao i donošenje ustava koji je svesno donet tačno na taj dan 1835. godine. Dakle ovaj "istorijski" događaj je neraskidivo vezan za crkveni praznik, pa se logično mora poštovati crkveni kalendar. A kada budu slavili 29. novembar njega neka slave po novom kalendaru. Jel pošteno?!

    Jedini problem je to što je 1918. nakon propasti rusije, usled pritisaka sa zapada, neko ukinuo julijanski kalendar i uneo zabunu u celo društvo. Ako nekada ne daj bože i crkva pređe na neki drugi kalendar pomerićemo praznik na 02. februar po tom kalendaru i mirna bačka. Bez obzira da li će to biti Grgurov ili Milankovićev.

    Ovo je čista iberalistička isključivost.
    Oni podrazumevaju da se sve stvari moraju gledati iz njihovog ugla.
    I ne dozvoljavju mogućnost postojanja drugog ugla posmatranja.

    Čist totalitarizam!

  7. Poštovani gospodine Brkiću, hvala Vam za ovaj tekst samo zbog toga što ste me primorali da pročitam Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji. Iznenadjena sam da su sastavljači Zakona imali potrebu da Dan državnosti nazovu Sretenje. Moj stav je nevažan,ako se može pokazati da je to u skladu sa Ustavom Srbije. Meni se čini da nije. Jer za nas, koji smo pravoslavci ili samo poštujemo našu pravoslavnu tradiciju, Sretenje ima isto značenje kao i crkveni praznik Sretenje Gospodnje. Medjutim, formalno gledano, Prvi član Zakona niti jednom rečju ne spominje crkveni praznik Sretenje Gospodnje. Sretenje Gospodnje se desilo na dan koji pada čedrdeset dana po rodjenju Isusa Hrista, što je bilo pre više od 2000 godina, a ne u devetnaestom veku . Poznavaoci astronomije i pitanja kalendara se slažu da je tačnije obeležavati taj dogadjaj 02. februara po Gregorijanskom kalendaru, nego po Julijanskom (zbog čega je ovaj drugi i zamenjen).
    Vašu tezu da je crkveni praznik Sretenje Gospodnje državni praznik demantuje drugi stav prvog člana Zakona. Tu jasno piše: Sretenje – Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16 februara (kao da reč Sretenje nema nikakve veze sa Sretenjem Gospodnjim). Dakle, ako jednoga dana SPC prihvati Gregorijanski kalendar, promene će se odnositi isključivo na crkveni praznik Sretenje Gospodnje, koje bi se u tom slučaju slavilo 2. februara (po Grgorijanskom kalendaru). Državni praznik Sretenje slavi dva dogadjaja iz srpske istorije koji su se desili 15. februara 1804. i 15. februara 1835. po Gregorijanskom kalendaru, ili 02. februara po Julijanskom kalendaru. Ne vidim da bi se pojavio bilo kakav problem što bismo mi nešto zvali Sretenjski Ustav ako bi SPC počela da slavi Sretenje Gospodnje 02. februara po Gregorijanskom kalendaru. Nije mi poznato da je komunističkom SSSR, niti današnjoj Rusiji nešto smetalo što se Oktobarska revolucija zove oktobarska a desila se 7-8. NOVEMBRA 1917. godine po Gregorijanskom kalendaru. Ova imena čuvaju dokaz o činjenici da su različita društva naše civilizacije koristila različite kalendare.
    Pitanje Julijanskog kalendara je isključivo problem SPC (i drugih crkava koje koriste Julijanski kalendar). Kako je dosta komplikovano razumeti pitanje kalendara i njegove tačnosti, može se pretpostaviti koliko zabune, sumnje, nerazumevanja bi ispunilo glave pravoslavnih vernika, koliko mogućnosti za zlonamerne manipulacije pruža zamena Julijanskog kalendara Gregorijanskim. To je, valjda, osnovni razlog zbog koga crkve koje koriste Julijanski kalendar beže od prihvatanja tačnijeg kalendara i ostavljaju problem da ga rešavaju buduće generacije, kojima će biti lakše samo ako velika većina vernika bude izuzetno dobro obrazovana po pitanju kalendara.
    S poštovanjem
    Olivera Marinković

  8. Agapije, 15.02.2017. danas
    Člankopisac nepotrebno stvara zabunu. Ne mogu se istorijski događaju prilagođavati današnjim shvatanjima laičkog društva i države. Danas je normalno da i u Srbiji država bude odvojena od crkve tim pre što je Srbija danas multireligozna, a ima i ateista. Činjenica je, međutim, da je Srpsko društvo i obnovljena srpska država bila zasnovana na pravoslavnom hrišćanstvu i da su se društvo i država upravljali prema crkvenom pravoslavnom (julijanskom) kalendaru. Prvi srpski ustanak je bio ustanak koji je ugušen. Drugi srpski ustanak je prerastao u autonomiju u okviru Osmanskog carstva i doveo do nezavisnosti Srbije. Drugi srpski ustanak nije slučajno izbio na dan Sretenja Gospodnjeg, već je simbolično odabran od organizatora ustanka. I Sretenjski ustav je donet simbolično baš na taj dan, na dan pravoslavnog praznika Sretenja Gospodnjeg i na dan Drugog srpskog ustanka. I oni koji su podigli ustanak i oni koji su donosili Ustav nisu vodili računa o datumu, niti im je on bio bitan već o verskom prazniku. Tako će biti i ubuduće i Drugi srpski ustanak i donošenje Setenjskog ustava će se i ubuduće obelažavati na dan Sretenja Gospodnjeg bez obzira na državni kalendat. Druga je stvar što su novi državni praznici utvrđivani na brzinu i od strane neznalica. Tako je i današnji “grb” Srbije definisan od strane neznalica bez obzira na to što su neki od njih dični članovi heraldičkog društva. Tako, naprimer orao na grbu je falsifikat, a “kruna” na njemu je iz crtanog filma, jer tako nacrtanu krunu nije nosio nijedan srpski kralj ni u srednjem ni u novom veku. Uporedite mađarsku ili austrijsku krunu na našom. Ali to je druga tema.

  9. Pravite se pametni, a u suštini ste ispali veoma glupi. Pre svega je glupa sama ideja da je neko pogrešno proglasio praznik, jer ma kakva god drzava bila to je ipak nemoguće. 2. februar po julijanskom je 15. februar po gregorijanskom kalendaru i onda i sada. Sta tu nije jasno ? Crkva treba i moze da predje na reformisani julijanski kalendar koji je usvojen na svepravoslavnom saboru 1923. u Carigradu, a koga je izradio clan srpske delegacije Milutin Milankovic, po kome se upravlja vecina pravoslavnih crkava, a koji se poklapa sa gregorijanskim kalendarom do 2100. godine. Taj kalendar je tacniji od gregorijanskog.

  10. U 19. veku razlika izmedju kalendara NIJE bla 13 dana kao u 20. i 21. nego 12 dana, tako da ono sto je bilo 2. februara bilo kad u 19. veku (pa tako i 1835. i ranije) jeste 14. a ne 15. februar po gregorijanskom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.