Kako se slavi prestupna godina u svetu? Ludi običaji koji se praktikuju samo na današnji dan 1Film Leap year, foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Prestupna godina obeležava se širom sveta – bilo jelima od svinjetine za dug život, romantičnim gestovima ili pak iščekivanjem novina koje izlaze svake četvrte godine…

29. februar je sve samo ne običan dan, naročito za one koji su baš na taj dan rođeni. Prestupnu godinu obeležio je i Google Doodle žabom koja simbolično uskače između 28. februara i 1. marta.

Ali, vratimo se na trenutak u prošlost – prestupna godina uvedena je u vreme Julija Cezara još 46. godine pre Hrista te je prema njegovom, julijanskom, kalendaru godina trajala u proseku 365 dana i četvrtinu, piše Pun kufer.

Zašto je nastala prestupna godina?

Prestupna godina uvedena je da bi se kalendarska godina izjednačila sa solarnom – u suprotnom bi se dani postupno pomerali unazad u godišnjim ciklusima, zbog čega bi nastali problemi u kalendarima i konfuzije u organizaciji vremena.

Dan kada žene preuzimaju inicijativu

Kako se slavi prestupna godina u svetu? Ludi običaji koji se praktikuju samo na današnji dan 2
Film Leap year, foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Oko prestupne godine u svetu kruže brojne legende i običaji. Jedna od njih dolazi iz Škotske; navodno je kraljica Margareta donela zakon koji ženama omogućuje da svake četiri godine zaprose muškarca, ali to se verovanje može pronaći svuda po Europi. Prema finskom verovanju, ako žena zaprosi muškarca 29. februara, to će joj doneti sreću, a ako je muškarac odbije, mora da joj se oduži nekakvim poklonom.

Skeptični Italijani

U Italiji se kaže Anno bisesto, anno funesto, što se prevodi kao ‘prestupna godina, godina propasti’. Ali nisu Italijani jedini skeptici, u nekim zemljama, poput Grčke, venčanje na prestupnu godinu izbegava se jer može da donese nesreću.

Romantični Nemci

U nemačkoj pokrajini Rhineland-Palatinate postoji običaj kojim muškarci u znak ljubavi i pažnje za svoje devojke kite breze papirnatim vrpcama u raznim bojama. Takav znak pažnje ponekad služi i kako bi muškarci devojkama u koje su zaljubljeni otkrili svoju ljubav.

Novine koje izlaze svake prestupne godine

Kako se slavi prestupna godina u svetu? Ludi običaji koji se praktikuju samo na današnji dan 3
Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

Francuzi svake četvrte godine izdaju posebne novine: La Bougie du Sapeur, što u prevodu znači „Saperova sveća, nazvana je po liku iz starog francuskog stripa. Novine izlaze još od 1980. godine i veoma su popularne. Ove godine broje tek 12. primerak otkako su izdate prvi put.

Svinjetina za dug život

Stanovnici Tajvana prestupnim godinama se ne raduju. Naprotiv, godina koja broji 366 dana prema njihovom verovanju je nesrećna za starije osobe. 29. februara udate ćerke tradicionalno se vraćaju kući kako bi roditeljima pripremile jela od svinjetine za koja se smatraju da donose sreću, zdravlje i dug život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari