Nadbiskup Nemet: Borimo se protiv prilika koje najbolje školovane ljude masovno teraju iz Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je u Uskršnjoj poslanici da je Isusov uskrs događaj koji podstiče borbu protiv nasilja u društvu, korupcije i društvenih prilika koje najbolje, školovane ljude masovno teraju da napuste Srbiju.

„Ako tako nastavimo, Srbija će za 30 godina biti jadna, siromašna i po stanovništvu upola manja zemlja nego danas. I onda će kod nas sigurno pobediti smrt, a ne Uskrs“, istakao je nadbiskup Nemet, povodom Uskrsa koji se danas slavi po gregorijanskom kalendaru.

On je pozvao „sve koji ovde mogu nešto da učine, da stanu na stranu uskrsa a ne propasti, radosti i sigurnosti a ne nesigurnosti i straha koji uništavaju naša sela i gradove“

Govoreći o međunarodnim prilikama, nadbiskup je ukazao da je situacija slična kao u vreme kad je Hladni rat bio u svom najgorem izdanju i ukazao da i dalje besne mnogi ratovi.

„Naš glavni zadatak je naveštavanje radosne vesti o uskrsu. Zato što je uskrs promenilo budućnost svekolikog stvorenog sveta, a u njemu i čoveka. Nije ljudska slabost ta koji ima poslednju reč, nisu to ni greh ni prevara, nego Božji večni život. I ne bismo mogli da uništimo ovaj život čak i ako bismo sve iskorenili sa ove planete“, rekao je nadbiskup Nemet.

„Nije lako sve to prihvatiti… – a ovde može da pomogne samo dubina vere. Jer vera nam daje snagu da istrajemo na svom životnom putu, da ostanemo dobri u ovom zaraćenom svetu, a ne da sledimo primer onih koji više ne žele ili ne mogu da budu dobri…“, rekao je on.

„Svim katolicima i nekatolicima, svim ljudima koji traže dobro, pa tako i sebi, želim da uskrsli Hrist ojača u nama svaku inicijativu koja naš život čini lepšim i boljim i tako nas približava večnom životu uskrslog Učitelja“, naveo je nadbiskup Nemet.

Poželevši svima srećne praznike, on je „braći koja Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, od srca poručio Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari