Kina treba da smanji dominantnu ulogu državnih kompanija u svojoj privredi i da promoviše slobodno tržište da bi zadržala čvrst rast i izbegla potencijalne krize, ocenjuje se u izveštaju Svetske banke i kineskih istraživača. Kao što kineski lideri znaju, sadašnji kineski model rasta je neodrživ – rekao je predsednik Svetske banke Robert Zelik na konferenciji organizovanoj povodom objavljivanja izveštaja o razvoju Kine do 2030. godine.


On je rekao da je Kina došla do „prekretnice“ i da treba da „redefiniše ulogu države“. Unutar vlasti u Kini u toku je debata o budućim ekonomskim reformama, a nova generacija lidera sprema se da preuzme dužnost ove godine. Preporuka o smanjenju državnih firmi je u suprotnosti sa strategijom Pekinga tokom prošle decenije da gradi velike državne kompanije u raznim oblastima od bankarstva do tehnologije, i verovatno će naići na otpor.

U izveštaju se ističe da posle tri decenije reformi koje su omogućile kineskim preduzetnicima da postanu svetski lideri u proizvodnji podstaknutoj izvozom, državne kompanije i dalje kontrolišu industriju od čelika do aviokompanija, nafte i telekomunikacija. Državne kompanije dobijaju podršku niskokamatnim kreditima od državnih banaka i poslovne grupacije se žale da ih regulatorna tela štite od stranih i privatnih konkurenata.

Kineski lideri stalno obećavaju da će podržati preduzetnike koji stvaraju najveći broj novih radnih mesta i bogatstva. Međutim najveći broj bankarskih zajmova i dalje ide državnim kompanijama, što se desilo i 2008. kada je država da bi predupredila krizu uložila dosta novca u državnu industriju dok su hiljade privatnih kompanija bankrotirale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari