Duh Dimitrija Ljotića na proslavi pada fašizma

Javnost uzburkao deo prekjučerašnje svečane akademije povodom završetka Drugog svetskog rata

Ostavite komentar


  1. Apsolutno se slazem sa istoricarem , treba ocistiti poeziju i muziku od mracne proslosti
    Pod hitno uvezbati Lili Marlen pa na Evroviziju !

  2. Ne postoji zemlja u Evropi koja se stidi svoje antifasisticke borbe u 2.sv ratu. Pa zbog toga 70 godina kasnije pokusava da predje na stranu sila Osovine. Revizija istorije zadnjih 30 godina ostavlja trag nista Ovo nije slucajno. Vucic se samo vraca na svoja fabricka podesavanja iz 1992. Srpski revizionisticki istoricari nikako ne zele da odu do Freiburg- a valjda im je na kraj sveta, u nemacki savezni arhiv, gde postoji preko 50km (50 000 duznih metara) arhivske gradnje od osnivanja Prvog Rajha, sa svim oruzanim formacija a, pa da konacno potvrde I sa druge strane (Wehrmacht) tu „antifasisticku“ borbu JvO, Ljotica, Nedica I ostalih.. Vrlo dobro znaju sta ce tamo procitati u ratnim dnevni ima nemacki jedinica na Balkanu.. Postoje takodje i tonski zapisi – od onog prvog tacno u podne 12.00 – 1 Septembra 1939 pa do zadnjeg 7 Maja 1945 tzv Wehrmachtbefehl ili dnevni bilten pa da ako mogu I tamo poslusaju o „junackoj“ borbi JvO protiv Nemaca.. Nece naci… Ali ce naci izvestaje o saveznistvu Wehrmachta sa JvO na operativnom I taktickom nivou (Operation Schwartz, Weiss, Roesellsprung, it’d)

    1. baš bih to voleo da pročitam… Dosta nam je neokomunističke propagande.

  3. Као што је једном приликом казао Њ.С. Патријарх Српски Господин Господин Павле: Свако види оно што жели. Тако, ми Срби се напајамо стиховима Момчила Настасијевића и подижемо дух помињањем наустрашиве историјске борбе за слободу заувек живих српских јунака, а са друге стране, горепоменути Хајрић (и остали Хајрићи) увек осете атавистичку језу када чују било шта што их подсећа на непокореност, правдољубивост, слободољубивост и истрајност у српским цивилизацијским вредностима нашег народа.

  4. Pa ako Dario Hajric tako kaze..ajde da mu verujemo…a ne skolovanom istoricaru…

  5. Slažem se da se ne treba odreći kulturne baštine koja je zloupotrebljena u Drugom svetskom ratu. Ali… Stvar je konteksta, pa tako sigurno nećete čuti Vagnera na obeležavanju Drugog svetskog rata, zar ne? Postoje mesta za to, a recitovanje pesama koje su zloupotrebljene za vreme obeležavanja istog tog perioda nije prigodno.

  6. Momčilo Nastasijević nikada nije napisao pomenute stihove! To može da vidi svako ko pogleda kritično izdanje njegovih sabranih dela. Molim Vas da to vidno objavite u Vašim novinama, uz izvinjenje što ste preneli neproverene neistinite tvrdnje. Da se barem malo ublaži šteta koja je pesniku naneta.

    1. Ljoticevci nisu bili saradnici okupatora nisu im sluzili nego su im se sluzili, Nemci su hteli unistiti Srbiju, a SDK spasiti. Sto je Milos Obrenovic tako radio zavuci se neprijatelju pa udri.
      Ljoticevci su spasili 3500 Srba u Kragujevcu zaslužni su sto su spasili romsko naselje I zajedno sa Nedicevim spasili dosta Srba od ustaskih bandita.

  7. Istoričar Ristić i drugi koji se vade na Nastasijevića su se malo zaneli, Nastasijević nije baš sasvim „nevin“!
    Radomir Konstantinović u „Filozofiji palanke“, između ostalog, piše da je Nastasijević „propovedajući večno-plemenski karakter srpske kulture i, uopšte, srpskog duha“ pozivao „srpsku kulturu na otrežnjenje od Zapada i na povratak rodnoj melodiji“, da je u „svom krstaškom pohodu na balkansko ’zapadnjačenje’ i gubljenje plemenske duše“ tvrdio „da je Zapad izgubio ne samo biće (da je zapad bića pad u ne-biće, u ništavilo“) već da je izgubio i svoju raspevanost“ te da je u svojim „člancima, posebno onima objavljenim u ‘Narodnoj odbrani’… glasom plemenskog proroka prorokovao pad narodne duše u pakao Zapada“!

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.