Danilo Nikolić, državni sekretar Ministarstva pravde, istakao je juče da je postojanje uvrede i klevete u Krivičnom zakoniku Srbije u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima. Kako je naglasio na tribini o dekriminalizaciji klevete koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije, Nikolić je istakao da je u mnogim zemljama za ovo krivično delo propisana kazna zatvora.

– Mogu iskreno da kažem da me vređa ukoliko zvaničnici drugih evropskih zemalja od nas zahtevaju da ukinemo ovo krivično delo, a kod njih je i dalje na snazi. Na primer, u Nemačkoj je za uvredu predsednika propisana kazna zatvora do pet godina i postupa se po službenoj dužnosti, dok kod nas predsednik ili premijer moraju po privatnoj tužbi da pokrenu postupak, ukazao je Nikolić.

S druge strane, predstavnici novinskih udruženja i misije OEBS istakli su da je dekriminalizacija klevete preduslov za slobodno novinarstvo. Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, naglasila je da je trenutna izmena bila odlična prilika da se kleveta i uvreda dekriminalizuju.

Zdenko Tomanović, advokat, istakao je da dekriminalizacija nije evropski standard, već evropski trend. Prema njegovim rečima, mnogi novinari koji se krivično gone za klevetu bivaju dvostruko kažnjavani i u parničnom postupku, kada mnogim javnim ličnostima moraju da plate enormne iznose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari