U zemlji gde većina žena retko izlazi iz kuće bez burke, Šahla Ata, sa noktima nalakiranim u roze boji i našminkanih očiju usudila se da krene u kampanju za prvu ženu predsednicu Avganistana. Ata (42), jedna je od dve žene od ukupno 30 kandidata u trci za predsedničke izbore 20. avgusta. Iako svesna da nema mnogo šanse protiv aktuelnog predsednika Hamida Karzaija, Ata je krenula u otvorenu kampanju. „Kandidovala sam se jer me ljudi podržavaju – žene, deca, mladi, svi“.

U Kabulu i oko njega vidljivi su posteri sa njenim likom. Mnogi Avganistanci, naročito u ruralnim oblastima, veruju da žene ne bi trebalo da prikazuje svoje lice, sem u krugu porodice. „Teško je ženi u ovakvoj konzervativnoj sredini da se sretne s nekim na čaj na javnom mestu i predstavi svoje ideje“, kaže Šinkaji Karokel, ženska poslanica u Kabulu.

Tu su i talibani, ekstremistički pokret koji je tokom perioda oštre vladavine između 1996. i 2001. zabranjivao devojčicama da idu u škole a ženama ograničavao izlazak iz kuća. Talibanski militanti ne vole nimalo žene političare. Odgovorni su za nekoliko napada u proteklih nekoliko godina na žene policajce i službenice u nekoliko ministarstava.

Frozan Fana (40) je druga žena u trci za predsednika. U zabačenim delovima zemlje gotovo i da ne znaju da se kandidovala budući da nema nijednog oblepljenog plakata. Većina događaja vezanih za kampanju organizovani su iza zatvorenih vrata uz jake mere obezbeđenja. „Talibani i antivladini elementi su protiv svih, i muškaraca i žena. Ipak, žene su im milije mete“, kažu iz njenog štaba. Fana je inače ortopedski hirurg, a predizborne skupove organizovala je i na jugu zemlje, uporištu talibana, gde američki marinci i britanske snage vode velike ofanzive. I Fana i Ata potiču iz porodica sa političkim korenima – muževi i očevi su im bili uključeni u politiku.

Ata, poslanica u Kabulu, kaže da žene mogu da pomognu u reformisanju političkog sistema, kojim dominira muški kronizam i korupcija.

„Narod Avganistana je bolestan zbog toga. Milijarde dolara su protraćene. Moji unuci će ostariti pre nego što Karzaji promeni išta u zemlji. Žene će jedino doneti promene“. Na okupljanju u Kabulu došlo je više stotina Atinih pristalica, među kojima najviše žena. Rekla je da je ova borba naročito teška jer se žene bore protiv muškaraca. Fana je mnogo blaži govornik, a u njenom timu je nemali broj muškaraca Odevena u konzervativnu crnu haljinu sa skarfom na glavi, kaže da jedva čeka izbore i da joj njeno medicinsko iskustvo kazuje koliko su Avganistanci povređeni. Obećala je da će pomoći ljudima koji nemaju para za lečenje.

„Mnoge žene parlamentarci u Avganistanu nemaju slobodu govora i nisu donosioci političkih odluka“, kaže profesor prava i političkih nauka Homaira Hakman i osnivač grupe Avganistanske sestre. On dodaje da će se prava bitka za prava žena voditi u provincijama, gde se žene bore sa konzervativnom kulturom, a muškarci dominiraju u lokalnim vladama. Prema ustavu Avganistana, najmanje 25 odsto mesta u provincijskim savetima i najmanje 27 odsto mesta u parlamentu rezervisano je za žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari