Finiš minule sezone potvrdio je apsolutnu dominaciju dvojice tenisera Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, a prvi put u poslednjoj deceniji ATP lista nije bolje oslikavala pravo stanje u muškom tenisu. Naš as i Španac dominirali su u 2013. sa zbirno osvojenih 17 titula, pa su na lestvici stvorili više od 5.000 bodova prednosti u odnosu na prve pratioce.

Protekla godina razlikovala se od poslednjih desetak godina i zbog pada Rodžera Federera, koji evidentno zbog godina gubi trku sa pet-šest godina mlađim rivalima, pa se preselio u drugu kategoriju zajedno sa Huanom Martinom del Potrom, Davidom Fererom i Endijem Marejem. Španac je ostvario je najbolje plasmane u karijeri, iskoristivši tako odsustvo Švajcarca, odnosno neigranje na kraju godine zbog povrede.

Apsolutni junak sezone je Rafael Nadal. Španac je nakon oporavka od teške povrede kolena na početku 2013. propustio australijsku turneju, igravši samo na šljaci, zbog čega su mnogi govorili da neće imati šanse na tvrdoj podlozi protiv Novaka i ostalih dobrih servera. Međutim, Nadal je osvojio Indijan Vels, potom celu sezonu na šljaci, a onda je usledila verovatno najveća senzacija poslednjih nekoliko godina kada ga je anonimni Darsis izbacio u prvom kolu Vimbldona. Međutim, Španac je iznenadio sve na betonu. Redom su stizali pehari sa Rodžers kupa, Sinsinatija i US opena, pritom pobeđujući Novaka u polufinalu Montreala i finalu poslednjeg grend slema sezone.

Međutim, ni Novak Đoković neće po lošem pamtiti 2013, već se može reći da je Nadal u jednom trenutku bio bolji. Još jednom je osvojen Australijan open, a kolekciji trofeja dodao je i Monte Karlo. Sada mu u vitrinama još jedino nedostaje pehar iz Sinsinatija kako bi kompletirao sve masterse, odnosno da slavi na Rolan Garosu i tako po još jednom parametru uđe u istoriju „belog sporta“. Novak je bio u finalima Vimbldona i US opena, a onda je usledio furiozan završetak sezone. Poraz u finalu grend slema u Njujorku, ne računajući ishod sinoćnjeg finala završnog turnira sezone u Londonu, bio je poslednji poraz Đokovića u ovoj godini, a on se desio 9. septembra. Od tada je Novak odveo Srbiju u finale Dejvis kupa, pokorio Peking i Šangaj, a onda i Pariz. U prestonici Kine bio je ubedljivo bolji od Nadala, čime mu je stavio do znanja da će nastaviti poteru u želji da se vrati na čelo ATP liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari