Ekološki front Novi Sad pozvao na okupljanje u Šodroš kampu sutra u 16 časova 1foto: A. L.

Ekološki front Novi Sad pozvao je večeras sugrađane da se sutra u 16 časova okupe u Šodroš kampu i pridruže im se u „akciji čišćenja šume od smeća kolonijalizma, od nasilja i mašina“.

Poziv „za čišćenje“ objavili su na svom Fejsbuk profilu.

„U Novom Sadu se vodi najvažnija borba za ovu zemlju. Za šumu i vazduh. Za život grada. Po naredbi Miloša Vučevića, danas su nas nikad brojnije policijske snage tukle, hapsile i šikanirale. Desetoro aktivista su dobili prekršajne i krivične prijave“, naveli su aktivisti Ekološkog fronta.

Oni su poručili da „šuma ne može da se brani sama“.

„Potrebni smo joj mi. A sami ne možemo ni mi. Nama ste potrebni vi. Svi i sada!“, navode u pozivu aktivisti Ekološkog fronta, apelujući da „svi građani, čestiti i hrabri ljudi širom Srbije, dođu sutra u 16 časova u Šodroš Survivor kamp“, kako bi zajedno krenuli „u akciju čišćenja šume od smeća kolonijalizma, od nasilja i mašina“.

Veća grupa aktivista blokirala je danas popodne radove na Šodrošu, formirajući „živi zid“ u pokušaju da spreče radnike koji su došli da postave zaštitnu ogradu.

Portal 021.rs objavio je da je tokom protesta privedeno 10 aktivista.

Aktivistkinja Milana Banovčanin rekla je reporteru FoNeta da je privedena zato što je vređala policiju.

„Ne poričem da sam u besu opsovala policiju. Tada sam privedena u maricu i odvedena u policijsku stanicu.

Posle sam odvedena u prekršajni sud u Novom Sadu, gde sam, kao nikad u životu, doživela neprijatniju situaciju“, rekla je Banovčanin, tvrdeći bila vređana i zastrašivana.

„Govorila mi je ‘ko te plaća’ i ‘ne borite se vi ni za kakvo dobro, niti moje dobro i moju zadnjicu, borite se za svoju zadnjicu'“, rekla je Banovčanin FoNetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari