Ekološki protest meštana Malog Izvora 1Foto: Pixabay/Svet4o_ (Ilustracija)

Meštani sela Mali Izvor, smeštenog na obroncima Stare planine, održali su u subotu protest pod nazivom „Nećemo kamenolom“ zbog namere lokalne vlasti da otvori kamenolom.

Bunt meštana je izazvan početkom promene Plana detaljne regulacije na području ovog sela, s ciljem da se stvore pravni uslovi za otvaranje kamenoloma tik uz poslednje kuće ovog sela. Stanovnici ovog i okolnih sela, ali stručnjaka za kulturno nasleđe i privredni razvoj, smatraju da bi otvaranje kamenoloma nanelo nepopravivu štetu i uništilo mogućnost normalnog života, a radi se o najplodnijem delu doline Belog Timoka, između Zaječara i Knjaževca.

Zabrinjavajuća činjenica koja je uzbudila meštane je da je plan da se u kamenolomu vadi kamen, ali i izgradi i postrojenje za preradu. Ovo postrojenje bi uz nesnosnu buku „proizvodilo“ velike količine prašine koja bi pokrila okolna polja. Oni koji ostanu na svojim imanjima proizvodili bi i prodavali nezdrave proizvode. Predviđeno je da se kamenolom prostire na oko 30 hektara.

Takođe, lokalna vlast nije konsultovala ili obavestila meštane o svojim planovima. Ovo ignorisanje je prekinuto dan pre protesta, a nakon predaje peticije gradskoj upravi, kada je predstavnike sela i organizatore primio gradonačelnik Boško Ničić sa grupom saradnika, među kojima je bio i predstavnik firme „Štrabag“, koja želi da otvori ovaj kamenolom. Ta firma već ima dva velika kamenoloma na području grada.

Kako je saopšteno, iz Štrabaga su ubeđivali delegaciju sela da će kamenolom biti napravljen da radi kao „zeleni majdan“ štoniko od meštana ne veruje budući da će se vađenje i prerada kamena vršiti suvim postupkom.

Protestnom skupu ispred seoske Zadruge je prisustvovalo više od stotinak meštana i gostiju iz Beograda iz Ekološkog ustanka koje je predvodio Aleksandar Jovanović Ćuta. Obećao je punu podršku buntu stanovnika ukoliko lokalna vlast ne odustane od ove namere, te da će otvaranje kamenoloma biti sprečeno u svakom slučaju.

O šteti koja bi bila naneta Malom Izvoru govorio je i etnolog Dejan Krstić, koji je posebno proučavao ovaj kraj, uz ocenu da se radi o vrednom, starom naselju prepunom ostacima prošlosti te da bi bio pravi kulturni zločin kamenolomom uništiti baštinu koja je stvarana vekovima. Preko nekih lokalnih medija se oglasio i gradonačelnik sa izjavom da će stav lokalne vlasti zavisiti od mišljenja koje će se čuti od brojnih institucija koje su nadležne za davanje stručnog mišljenja o posledicama po životnu sredinu otvaranjem kamenoloma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari