Meštanin Malog Izvora kod Zaječara poručio Bošku Ničiću: “Što se bavi nama kad nas je toliko malo i kad smo nebitni” 1Foto: Slobodan Petrović

Dok gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, putem drušvene mreže Fejsbuk optužuje i vređa deo meštana sela Mali Izvor i medije da su pozivali na bojkot manifestacije koja je održana u tom selu, meštanin Slobodan Petrović kaže da nikakvog poziva na bojkot nije bilo već je cilj bio da se meštanima skrene pažnja da problem sa kamenolomom još uvek nije rešen.

Meštanin Malog Izvora, Slobodan Petrović, za Danas kaže da nikakvog poziva na bojkot nije bilo i da Ničić greši, ali jeste bila želja da se meštanima skrene pažnja na suštinu celog događaja, a to je “zamazivanje očiju“ pred stavljanja plana za kamenolom na dnevni red.

“Ljudi imaju pravo da idu na takve manifestacije, i zato nam nije bio cilj da se izaziva bilo kakva konfrontacija. Podelili smo tridesetak listova sa odštampanim tekstom koji sam ja kasnije objavio na Fejsbuku. I to je to. Ne znam o kakvom bojkotu govori gradonačelnik Ničić, o tome u pomenutom tekstu nema ni reči”, objašnjava Petrović.

Prema njegovim rečima, što se posete tiče, kako on tvrdi, iz Malog Izvora je bilo maksimalno do 25 ljudi, a svi ostali su bili dovedeni sa strane, i da Ničić ne govori istinu.

Meštanin Malog Izvora kod Zaječara poručio Bošku Ničiću: “Što se bavi nama kad nas je toliko malo i kad smo nebitni” 2
Foto: M.S. / Danas

“To može i da se vidi po slikama na društvenim mrežama. Mogu da se prebrojavaju po igrankama do mile volje, narod je rekao svoje – ogromna većina meštana se u zakonski propisanoj proceduri izjasnila protiv kamenoloma. Ukupno je stiglo oko 700 primedbi, a to je mnogo više nego što ima meštana. U životu se ne gleda ko je koliko jak ili brojčano nadmoćniji, već da li je istina na njegovoj strani. Na kraju, što se Ničić bavi nama kad nas je toliko malo i kad smo nebitni. I kad smo kod istine, a verujem da je gradonačelnik video tekst koji smo delili, koji je odgovor na pitanje – hoće li plan biti stavljen na glasanje”, poručio je on.

Šta je kazao Ničić o navodnom bojkotu manifestacije?

Podsećamo, gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, napisao je putem društvene mreže Fejsbuk da je atmosfera na manifestaciji “Glas sa Vetrena” u Malom Izvoru bila dobra i da su meštani ignorisali protest nekolicine meštana koji su pozivali na bojkot ovog skupa.

Meštanin Malog Izvora kod Zaječara poručio Bošku Ničiću: “Što se bavi nama kad nas je toliko malo i kad smo nebitni” 3
Foto: M.S. / Danas

Kako je napisao na Fejsbuku, atmosfera na manifestaciji “Glas sa Vetrena” je bila predivna kao i odziv meštana sela Mali Izvor.

“Uprkos pozivima dvoje ili troje njih, od kojih neki nisu ni meštani ovog sela i koje očito 99 odsto sela ignoriše, a kojima “vetar u leđa” daju tzv. mediji, a zapravo zagađivači medijskog prostora, da meštani bojkotuju manifestaciju, ali desilo se suprotno. Izazvali su očito gnev i čuveni srpski inat da i oni koji ne bi došli dođu i podrže ovu predivnu manifestaciju – festival igre, pesme i mladosti”, napisao je Ničić.

Istakao je i kazao “svaka čast na razumu svim pametnim meštanima Malog Izvor”.

Meštanin Malog Izvora kod Zaječara poručio Bošku Ničiću: “Što se bavi nama kad nas je toliko malo i kad smo nebitni” 4
Foto: Glas Zaječara

“Na pretnje ove šačice političkih plaćenika Ćute “Mute”, Krleta “Lampeka” i njegovog sinka, lude Naste sa FB i sličnih da zaustave razvoj ovog sela i čitavog kraja, onemogućavanjem eksploatacije kamena na državnom zemljištu, čime se onemogućava gradnja puteva, ulica… zbog enormnog povećanja cene kamena koji se vozi sa stotinu kilometara udaljenih lokacija, a što direktno oštećuje budžet grada, pametni narod Malog Izvora je odgovorio – dosta nam je više vašeg maltretiranja i siledžištva. Zato jedno veliko bravo”, poručio je Ničić.

„Rat“ sa Ničićem traje godinama

Podsećamo, meštani Malog Izvora kod Zaječara protestovali su januara 2022. godine, kako su tada kazali, zbog najavljenih brojnih istražnih radova koji za cilj imaju mapiranje i utvrđivanje rudnih bogatstva u tom regionu.

Predstavnik inicijativnog odbora „Nećemo kamenolom kod Malog Izvora“ Slobodan Petrović izjavio je tada da je istočnoj Srbiji namenjena crnja sudbina nego Jadru.

„Današnji protest je sazvan pod naslovom protiv kamenoloma i protiv uništavanja istočne Srbije. Problem kamenoloma je aktuelizovan, međutim u poslednje vreme su se pojavili dokumenti koji pokazuju da je istočnoj Srbiji namenjena još crnja sudbina nego Jadru kroz projekat Rio Tinto. Želimo da pokažemo naš stav da se ne slažemo sa tim projektima“, rekao je Petrović tada.

Meštanin Malog Izvora kod Zaječara poručio Bošku Ničiću: “Što se bavi nama kad nas je toliko malo i kad smo nebitni” 5
Foto: Glas Zaječara

Uglješa Đuričković, odbornik “Zaokreta” iz Zaječara, na sednici Skupštine Grada Zaječara, marta 2022. godine podneo je zajedno sa odbornikom Dejanom Krstićem, predlog odluke kojom bi se van snage stavila Odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za zonu eksploatacije „Vlaška“, u KO Mali Izvor, koju su gradske vlasti donele pre nekoliko meseci, međutim, odbornici većine nisu podržali ovaj njihov predlog.

Meštani Malog Izvora koji se protive izgradnji kamenoloma dočekali su odbornike Skupštine grada Zaječara transparentom „Nećemo kamenolom“, na sednici Skupšzine održane 20. Septembra 2023. godine, a potom ušli u zgradu i prekinuli sednicu.

Nakon toga građani su pozvani na sastanak sa predsednikom Skupštine. Nakon sastanka odlučeno je da se odluka povuče.

Bila je to tada mala pobeda građana, ali Ničić najavljuje sada nešto drugo. Videćemo šta će se dalje događati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari