Vlast će u zaječarskom selu da gradi kamenolom i ugrozi životnu sredinu, meštani kažu da će se boriti protiv toga na ulici 1DJB Zaječar

Uglješa Đuričković, odbornik “Zaokreta” iz Zaječara, na jučerašnjoj sednici sednici Skupštine Grada Zaječara podneo je zajedno sa odbornikom Dejanom Krstićem predlog da se odluke kojom bi se van snage stavila Odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za zonu eksploatacije „Vlaška“, u KO Mali Izvor, koju su gradske vlasti donele pre nekoliko meseci, međutim, odbornici većine nisu podržali ovaj njihov predlog.

Uglješa Đuričković, odobornik u Skuptšini grada Zaječara, kaže za Danas da odbornici većine koju čine SNS i SPS, kao i odbornici Pobeda – Nenad Ristović, kojima je na poslednjim izborima poverenje ukazalo 7.000 opozicionih birača, nisu svojim glasovima podržali predlog Odluke ni da se uvrsti u dnevni red, dok je za ovaj predlog glasalo osam odbornika opozicije.

“Ovom Odlukom smo želeli da podržimo pre svega stanovnike Malog Izvora, koji su apsolutno svi iskazali stav da ne žele da se u ataru njihovog sela, a na samo kilometar od samog sela izgradi kamenolom, a ova odluka je upravo prvi korak u postupku izgradnje kamenoloma koji bi bio u vlasništvu firme „Mineral DOO“ , iza koje se zapravo krije Štrabag”, istakao je Đuričković za Danas.

Prema njegovim rečima strah stanovnika Malog Izvora, a i njegova nije neutemeljena, pošto parcela na kojoj bi se eventualno eksploatisale mineralne sirovine je u neposrednoj blizini Parka prirode Stara planina, koja predstavlja zaštićenu zonu.

“Ovim planom je obuhvaćena vredna priroda atara sela Mali Izvor, ali opasnosti neće biti izložena samo priroda u ataru sela Mali Izvor, već i atari mnogih drugih sela timočke doline. Izgradnja kamenoloma na ovom prostoru bi samo onemogućilo bilo kakav dalji razvoj ovog kraja, ali bi ugrozio i opstanak sela”, napominje naš sagovornik.

Vlast će u zaječarskom selu da gradi kamenolom i ugrozi životnu sredinu, meštani kažu da će se boriti protiv toga na ulici 2
Foto: Glas Zaječara

On kaže da je eksploatacija i prerada kamena planirana na površini od 29 hektara, i život stanovnika Malog Izvora bi bio izuzetno ugrožen velikom količinom prašine i mikroprašine, koja bi nastala usled procesa usitnjavanja stene i kamena.

“Zbog toga bi došlo do zagađenja vazduha, useva i okolne prirode, dalje, usled detonacija dolazilo bi do jakih potresa, koji bi ugrozili stambene i ostale objekte koji su zidani bez armature, kao i posebne izuzetne objekte stare narodne arhitekture i mnogobrojne kulturne spomenike na ovom prostoru”, objašnjava Đuričković.

Kako on ističe došlo bi i do prekidanja podzemnih vodotokova i presušivanja bunara zbog detonacija, do neminovno velike buke, nastale detonacijama i zbog transporta teškom mehanizacijom.

“Ovo su sve razlozi koji bi ugrozili sam život stanovnika sela u njemu, ali i poljoprivrednu delatnost kojom se većina stanovnika ovog sela bavi, od čega i obezbeđuju prihode”, kaže on.

Sagovornik Danasa ističe da važan razlog za donošenje predložene odluke jeste činjenica da stanovnike Malog Izvora predstavnici vlasti nisu konsultovali da li žele izgradnju kamenoloma u neposrednoj blizini njihovog sela.

“Nije se vodilo računa o mišljenju lokalne sredine, a uvek bi trebalo mišljenje lokalne sredine da bude presudno, kao što je to primer u razvijenim zemljama, koje drže do civilizovanog poretka. To je zvaničan stav Evropske energetske zajednice, koji nije ispoštovan”, objašnjava odbornik Zaokreta.

On je podsetio da su stanovnici Malog Izvora u međuvremenu izrazili svoje protivljenje izgradnji kamenoloma i organizovanjem nekoliko protesta, kao i zahtevom sa potpisima gotovo svih meštana ovog sela upućenog Gradskoj upravi da se obustave sve radnje i stavi van snage ova odluka.

“Juče su odbornici većine, kao i njihovi pridruženi saradnici iz nekada opozicione grupacije, koja je prekrojila volju građana samo potvrdili da oni zaista i imaju nameru da sprovedu plan izgradnje kamenoloma do kraja. Pošto nisu hteli da rešimo svi zajedno jedan veliki problem stanovnika Malog Izvora u Skupštini, moraćemo na ulici”, zaključio je Đuričković.

Podsećamo, Danas je već pisao o protestu koji je održan u Malom Izvoru zbog najave da će se u tom selu otvoriti kamenolom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari