Ekološki ustanak: Hitno obustaviti sve istražne bušotine u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Istražne bušotine truju podzemne vode, a time i zemlju i useve, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Najnovije laboratorijske analize vode u selu Lukavac kod Valjeva su još jednom pokazale koliko su opasne istražne bušotine, a kojih u Srbiji ima na hiljade, naveli su iz Ekološkog ustanka.

„Hemijskom analilzom vode iz bunara porodice Jovanović utvrđeno je ogromno povećanje količine otrovnih materija u ispitivanim uzorcima vode. Sadržaj bora, litijuma, arsena, teških metala je višestruko premašio dozvoljene vrednosti. Ovakve rezultate imamo i na drugim mestima u selu Lukavac gde istražuje kompanija «Eurolitijum». Ogroman problem je što su se ovi uzorci vode našli na velikoj udaljenosti (preko 100m) od same bušotine. Isti slučaj dokazanog trovanja vodotokova, nizvodno od bušotine, imali smo u dolini Jadra, gde je takođe dokazana nedozvoljena količina bora, litijuma i arsena“, ukazuje se u saopštenju.

Kako su naveli, kompanija „Gasprom“ „na najmanje tri naftonosna polja u Vojvodini primenjuje izuzetno štetnu tehniku „frakinga“ kojom zagađuje zemljište i podzemne vode, a koja je zabranjena u skoro svim zemljama Evropske unije.“

To je, kako su dodali, samo ono što znaju i ono što je dokazano, a strahuju da su razmere trovanja podzemnih voda ogromne.

„U ovom trenutku postoji preko 200 dozvola za istražna bušenja širom Srbije, a svaka lokacija može imati i po stotinu pojedinačnih bušotina. Skoro da ne postoji opština u Srbiji na kojoj razne privatne kompanije ne vrše nekakve istražne radnje. A najgore je što te kompanije i ta bušenja niko ne kontroliše. Naše inspekcije ne odlaze na teren, ne vrši se ispitivanje okolne vode i tla. Svfe informacije koje imamo su tu zahvaljujući meštanima koji neretko i sami plaćaju ove analize vode“, rekli su oni.

Svet se suočava sa nestašicom hrane, voda postaje najtraženiji element na planeti a naša država dozvoljava nekontrolisano bušenje zemlje i zagađenje, ukazali su oni.

„Ekološki ustanak će zahtevati da se pod hitno prekine sa svim istraživanjima dok inspekcije ne utvrde sigurnost takvih radnji. Tamo gde se utvrdi curenje bušotina, hitno obezbediti sanaciju i nadoknadu štete za meštane i poljoprivrednike“, poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari