EU priznala kovid sertifikate Srbije 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET (Ilustracija)

Evropska komisija usvojila je odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

Evropska komisija usvojila je, naime, danas četiri odluke kojima se potvrđuje da su kovid sertifikati koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni kovid sertifikatima EU, navodi se u odluci.

Kao rezultat ove odluke, četiri zemlje biće povezane sa EU sistemom i njihovi kovid sertifikati će biti prihvatani pod istim uslovima kao i EU kovid sertifikati.

Istovremeno, ove četiri zemlje složile su se da prihvate EU kovid sertifikate za ulazak državljana EU na njihovu teritoriju, saopšteno je posle sastanka.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU da ima dobre vesti koje se tiču kovid sertifikata.

„To znači da će putovanja biti mnogo lakša za građane ovih zemalja, ali takođe znači i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju“, rekao je Varhelji.

Posle Albanije i Severne Makedonije, Srbija ċe biti treċa zemlja Zapadnog Balkana čije će kovid potvrde biti priznate i na teritoriji EU, podseća Radio Slobodna Evropa.

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid, odnosno da imaju dovoljno antitela.

Do sada svega 18 država izvan EU imaju standardizovane COVID-19 potvrde.

Šefovi diplomatija zemalja EU raspravljaće danas u Briselu o Zapadnom Balkanu, pre svega o situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima Srbije i Kosova.

Kako je ranije saopštilo slovenačko predsedništvo EU, Zapadni Balkan jedna je od tema u fokusu sednice Saveta EU za spoljne poslove kojom će predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari