Evropska komanda američke vojske donirala oko tri miliona dolara za niške ustanove 1Ambasador SAD Kristofer Hil u Nišu: Foto sajt grada Niša

Evropska komanda Vojske SAD donirala je u poslednjih nekoliko godina oko tri miliona dolara za renoviranje i opremanje zdravstvenih i socijalnih ustanova u Nišu i okolini, potvrdio je Dragan Milić, predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva i direktor niške Klinike za kardiohirurgiju.

“Njihove donacije od oko milion i po dolara za Kliniku za kardiohirurgiju doprinele su da dobijemo apsolutno najbolje laboratorije i opremu koja nam omogućava da operišemo na hiljade pacijenata. Koliko je ta oprema važna govori i činjenica da smo od početka godine operisali 154 srčana bolesnika, a da je umro samo jedan. Stopa smrtnosti od 0,66 odsto govori o kvalitetu rada naše klinike”, rekao je Milić.

Milić je precizirao da je Klinika za kardiohirurgiju dobila opremu za serološku i PCR laboratoriju, koja je od značaja i u vreme epidemije korona virusa, kao i za hiruršku salu i odeljenje intenzivne nege.

Na Klinici je otvorena i Banka krvi, takođe opremljena zahvaljujući ovom donatoru.

On je podsetio da je Vojska SAD donirala i opremu vrednu skoro 700.000 dolara za genetsku laboratoriju na niškom Medicinskom fakultetu, u kojoj će se raditi ispitivanja i tipizacija kancera kod bolesnika sa različitim vrstama tumora, te ispitivanje naslednih bolesti.

Zahvaljujući donaciji od skoro  500.000 dolara renoviran je stacionar u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici, namenjen za lečenje bolesti zavisnosti. Kapacitet tog odeljenja je 65 postelja.

“Bolesti i poremećaji koji se ovde leče su veoma teški, tako da posvećeno osoblje ove bolnice radi veoma značajan posao, a mi smo ponosni  što smo se uključili da doprinesemo da oni to rade u najboljim mogućim uslovima”, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je juče posetio Niš.

On je dodao da ta zdravstvena institucija “najbolje oslikava ono najbolje što se odnosi na srpsko društvo, a to je da ne zapostavi nijednog svog građanina i da svakome pruži najbolju moguću negu i smeštaj”.

Zgrada stacionara u Gornjoj Toponici stara je stotinu godina i pre renoviranja bila je u izuzetno lošem stanju, a nekoliko godina i van funkcije.

Američka vojska donirala je, takođe, i oko 600.000 dolara za renoviranje niškog Centra za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“.

 

Pogača i so za Kristofera Hila

Američki ambasador Hil obišao je i Svrljig, gde je uz pomoć donacije američke vojske, vredne oko pola miliona dolara, renovirana srednja škola.

Hil je u Svrljigu dočekan sa pogačom i solju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari