FHP Kosovo otvorio izložbu u znak sećanja na 1.622 nestale osobe tokom rata na Kosovu 1Foto: hlc-kosovo.org

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP) otvorio je izložbu “Bolji je grob nego da se ne zna” u znak sećanja na 1622 netale osobe tokom rata na Kosovu i odmah nakon njega.

Izložba je postavljena u prostorijama sale Atele u Palati omladine u Prištini.

Kako se navodi na sajtu FHP Kosovo, izložba je nastala u nadi da će podići saosećanje građana i institucija sa porodicama nestalih lica, i da će poslužiti kao poziv institucijama da urade više za rasvetljivanje njihovih sudbina.

Izložbu realizuje Fond za humanitarno pravo Kosovo, kao deo zajedničkog projekta sa Kosovo 2.0, a podržavaju je Kancelarija Evropske unije na Kosovu, Opština Priština i Ambasada Švajcarske na Kosovu.

Ambasador Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog, naveo je da izložba potvrđuje da umetnost može da prenese važnu poruku i da osigura da pitanja od iskrenog značaja nikada ne izblede u zaborav.

Umetnik i autor izložbe Driton Selmani, rekao je, piše na sajtu FHP Kosovo, da je izložba mesto spokoja za posetioce i refleksija o ovom velikom plamenu koja i dalje rasplamsa mnoge duše.

Izložba u znak sećanja na 1.622 nestalih tokom oružanog sukoba na Kosovu i odmah nakon njega, uključujući 1998-1999. godinu, dolazi u vreme osuđivanja i otkrivanja novih masovnih grobnica za koje se sumnja da ih ima još mnogo na teritoriji Srbije, navodi se na sajtu FHP Kosovo.
Kako se ukazuje, naziv izložbe “Bolji je grob, nego da se ne zna”, jpredstavlja isečak uzet iz razgovora sa Kumrije Jahmurataj, jedne od mnogobrojnih članova porodica koje i dan-danas su u iščekivanju njihovih najdražih.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari