Filozofski fakultet u Novom Sadu: Deo ljudi koji blokiraju našu ustanovu nisu studenti, sa žaljenjem konstatujemo da policija i tužilaštvo nisu reagovali 1Foto: A. L.

Filozofski fakultet u Novom Sadu danas je u 12 časova blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za deo opravdano sumnja da nisu studenti, saopštavaju iz Dekanata FF.

Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta i u zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi, kažu iz FF.

Nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljnjeg.

– Na incijativu dekana u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbeđen. Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu: Policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost. Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak – saopštavaju sa Fakulteta.

Kako nastavljaju Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju, otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta, a sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela.

– Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu – zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari