Gaši: Proces transformacije BSK u vojsku se odvija prema planu 1Foto: Facebook/ Hasim Tachi profil

Proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (BSK) u snage sa vojnim sposobnostima, koji je ušao u šestu godinu desetogodišnjeg plana, napreduje po planu, saopštilo je ministarstvo odbrane Kosova.

Liridona Gaši, politička savetnica ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je ovaj proces već u drugoj fazi implementacije sveobuhvatnog plana i da očekuju da će se ova faza okončati sledeće godine.

„Ova faza predviđa podizanje borbenih kapaciteta. Tokom ove dve godine, fokus je više na ulaganju u moderne sisteme naoružanja… pošto je zahtev Kosova za kupovinu projektila ‘Javelin’ već objavljen. Ali ovo nije jedini sistem koji planiramo da kupimo“, rekla je Gaši.

Proces transformacije KBS-a u Oružane snage Kosova počeo je u decembru 2018. godine, kada je skupština Kosova usvojila zakonske izmene za promenu mandata KBS-a. Predviđeno je da ovaj proces trajati deset godina, do 2028. godine.

Prema Sveobuhvatnom planu tranzicije, čiji detalji nisu javni, neke od novih odgovornosti KBS-a bi uključivale obezbeđivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pružanje vojne podrške civilnim vlastima i učešće u međunarodnim operacijama.

U trećoj i poslednjoj fazi transformacije KBS, koja počinje od 2025. godini predviđeno je povećanje vazdušnih kapaciteta, kao što je nabavka helikoptera i drugih vazdušnih kapaciteta.

Gaši je rekla da transformacija u snage sa vojnim sposobnostima odvija brže nego što je planirano, naročito u domenu regrutovanja novih pripadnika KBS-a.

Od 2021. do 2023. godine, prema njenim rečima, primljeno je 1.836 novih vojnika.

KSB trenutno ima oko 2.500 pripadnika, a nakon prelaznog roka, očekuje se da će se ovaj broj povećati na preko 7.500 i uključivati aktivne i rezervne članove.

Budžet za ovu godinu za ministarstvo odbrane Kosova je preko 153 miliona evra.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u oktobru prošle godine rekao da je za dve i po godine na vlasti sadašnja vlada Kosova udvostručila budžet za KBS, a ulaganja u naoružanje, prema njegovim rečima, povećana su za 191 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari