Jednodnevni generalni štrajk u Italiji poremetio je juče u toj zemlji vazdušni i železnički saobraćaj, rad banaka, javnih službi i škola. Putnici su jedva uspevali da uhvate poneki autobus i voz u podzemnoj železnici zbog obustave rada zaposlenih u najvećoj sindikalnoj konfederaciji u Italiji. Posade aviona su počele štrajk u 10 sati pre podne, a na posao su se vratili u 14 sati, dok su železničari štrajkovali od 14 do 18 sati.


Avioprevoznik Alitalija bio je izmenio red letenja kako bi se obezbedilo funkcionisanje usluga u međunarodnom saobraćaju i u redukovanom domaćem i evropskom saobraćaju. Sindikati traže od Vlade u Rimu da smanji poreze na plate i uloži sredstva za otvaranje novih radnih mesta.

Generalni štrajk juče su organizovali i zaposleni u javnim službama u Portugalu, zbog čega je bilo ugroženo pružanje bolničkih usluga i sakupljanje đubreta. Državni činovnici protestovali su zbog mera štednje kojima Vlada u Lisabonu nastoji da spreči nacionalni bankrot. Portugal je bio prinuđen da od drugih članica Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda uzme kredit u vrednosti od 78 miliona evra a za uzvrat se obavezao da će zamrznuti plate, podići poreze i smanji socijalna davanja.

Mere štednje izazvale su masovne štrajkove u Grčkoj i Irskoj, drugim dvema članicama zone evra koje su prošle godine morale da uzmu slične pozajmice. Portugalska nacionalna federacija sindikata javnih službi izrazila je očekivanje da će rad obustaviti i zaposleni u školama, sudovima i u drugim službama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari