Gerontološki centar u Valjevu primiće prve korisnike do kraja septembra 1Foto: Đorđe Đoković

 

Gerontološki centar u Valjevu će do kraja septembra 2023. godine primiti prve korisnike, koji već podnose zahtev za smeštaj valjevskom Centru za socijalni rad, rečeno je Kolubarskim.rs u ovoj ustanovi.

Po njihovim rečima biće to najmoderniji državni licencirani dom za stare u Srbiji, kapaciteta 113 mesta, koji će korisnicima pružiti uslugu socijalne i zdravstvene zaštite.

Pored smeštaja u nove, moderno opremljene jednokrevetne i dvokrevetne sobe, i apartmane, o korisnicima će brinuti lekar, koji će ordinirati u opremljenoj ambulanti, medicinske sestre, terapeuti, negovateljice, socijalni radnik…, a biće im dostupna i usluga frizera.

Korisnicima doma će biti obezbeđeni i besplatni specijalistički pregledi, kao i besplatne laboratorijske analize.

Cena smeštaja u valjevski Gerontološki centar biće od 25.000 do 47.000 dinara, zavisno od toga kojoj kategoriji korisnik pripada, kao i da li je smeštaj u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj sobi ili apartmanu.

Cene smeštaja u državne domove određuje resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i za sada nema najava da će doći do promene cenovnika, pišu Kolubarske.

Zahtev za prijem u Gerontološki centar, koji sadrži obimnu dokumentacju, budući korisnici podnose, najpre, valjevskom Centru za socijalni rad, koji zahtev dalje dostavlja Komisiji za prijem u Gerontološkom centru na razmatranje, u kojoj su socijalni radnik, lekar, medicinska sestra, radni terapeut i pravnik.

U zavisnosti od potreba korisnika, njegovog zdravstvenog stanja i slobodnih kapaciteta donosi se odluka o prijemu.

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Valjevo Marko Jevtić, kaže za Kolubarske, da ne postoji samo jedan kriterijum, koji bi bio prioritet, poput materijalnog stanja ili stepena bolesti korisnika.

On objašnjava da prednost neće imati, recimo, samo oni čija je penzija minimalna ili oni koji su bolesni i kojima je neophodna tuđa nega i pomoć, zatim oni koji nemaju srodnike, nego će se sve uzimati u obzir i na osnovu toga biće urađena lista prijema.

Gerontološki centar u Valjevu trenutno ima petoro zaposlenih – socijalnog radnika, pravnika, ekonomistu i dva domara. Prema sistematizaciji radnih mesta biće ukupno 47.-oro zaposlenih, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Tekst u integralnoj verziji pročitajte na sajtu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari