Srbiji predstoji uređivanje sistema otpadnih voda, koji je u takvom stanju da su neophodna visoka izdvajanja, i stoga su strane investicije veoma dobrodošle, rekao je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja povodom stručnog seminara „Otpad je kao bumerang“, koji je održan u Gradskoj kući u Subotici.


– Upravo zbog neprečišćavanja otpadnih voda, svake godine se u našu prirodu izlije 44.000 tona hemijskog otrova. Ove godini upravo će otpadne vode imati prioritet, jer spremamo dve važne uredbe o koncentraciji razgrađujućih supstanci, gde ćemo primeniti evropske modele. U ovom trenutku samo 35 odsto domaćinstava ima kanalizaciju, a ostalih 65 odsto izliva se u septičke jame, reke i jezera. Od tih 35 odsto, samo šesti deo ima sistem prečišćavanja po EU standardima. Većina naših reka se zato pretvara u otvorenu kanalizaciju, rekao je Dulić.

Srbiji je potrebno nekoliko hiljada kilometara kanalizacije i 30-40 velikih postrojenja za prečišćavanje, a to su projekti koji zahtevaju ulaganje milijardi evra.

Dodatno oko 4.000 divljih deponija zagađuje podzemne vode, pa je i izgradnja modernih deponija deo projekta.

Poziv kompanijama

– Budžet tu ne može da pomogne, i najveći deo očekujemo iz fondova EU, ali takođe i od privatnih investitora. Otvoren je poziv velikim kompanijama da dođu u Srbiju i zajedno sa našim lokalnim samoupravama naprave modele modernizacije vodovodne i kanalizacione mreže i njenog prečišćavanja, poručio je ministar Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari