Bivši zatočenici na Golom otoku, njih 15, koji su prema odluci Komisije za obeštećivanje u procesu rehabilitacije na spisku za dobijanje nadoknade za dane provedene u logoru, nisu birani posebnim kriterijumima, već su prvi koji su dobili rešenje o rehabilitaciji nakon 2006, saznaje Danas.

Novac na ime odštete od 700 dinara po danu zatočeništva, 13 golootočana koji su prihvatili predlog Komisije, počeće da primaju za tri meseca.

Iako su agencije u regionu prenele vest da Udruženje „Goli otok“ iz Srbije namerava da tuži državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog, kako navode „sramne i uvredljive“ odluke Ministarstva pravde da isplati odštetu za svega 15 preživelih golootočana, i to po 700 dinara za dan zatočeništva, sekretar ovog udruženja, Miroslav Manić, to negira.

– Za tužbu bi nam trebale ogromne pare, koje nemamo, niti imamo vremena. Prvo bismo morali da podnesemo tužbu sudstvu u Srbiji, koje bi proces odugovlačilo bar pet godina. Dotle bi i ovo malo golootočana poumiralo. A nemamo više ni volje da se borimo – kaže Manić. On dodaje da Udruženje „Goli otok“ faktički i ne postoji, jer se nije ponovo registrovalo otkad im je u septembru prošle godine umro predsednik Velimir Jovanović. Naglašava da niko od preživelih golootočana, a u Srbiji ih ima oko 500, nije ljut na „sapatnike“ koji će primiti novac.

– Sumu od 700 dinara po danu smatram uvredljivom. Ipak, svako bi uzeo novac ako mu ponudite, a posebno stari i bolesni ljudi. Sramna je odluka države da ne isplati obeštećenje svim golootočanima, što ne objavi njihove spiskove i kolektivno ih ne rehabilituje. Spiskove su objavile sve države u regionu, sem Srbije, i Bosne i Hercegovine – naglašava Manić. Njegov otac Srbislav bio je 27 meseci na Golom otoku. Miroslav je dokumenta za njegovu rehabilitaciju predao 2007. a rešenje po kojem je pokojni Srbislav Manić rehabilitovan stiglo je početkom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari