Grad Niš po transparentnosti rada pao sa 43. na 18. mesto: “Zabrinjavajuće” jer opslužuje veliki broj ljudi i upravlja značajnijim budžetom 1Foto: Transparentnost Srbija

Grad Niš je po transparentnosti u svom funkcionisanju ove godine pao na 43. mesto sa 18, na kojem se nalazio prošle, što je zabrinjavajuće jer je reč o jednoj od lokalnih samouprava koja opslužuje najveći broj stanovnika i upravlja najvećim budžetom, navodi između ostalog Transparentnost Srbija, koja je merila indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI).

“Jedan od trendova koji najviše zabrinjavaju odnosi se na smanjenje transparentnosti u radu organa lokalne samouprave u najvećim gradovima u Srbiji (Beograd, Niš, Novi Sad) koji opslužuju najveći broj stanovnika i upravljaju najvećim lokalnim budžetima, odnosno na njihov loš rejting i rangiranje. Novi Sad je pao sa 14. na 46. mesto, Niš sa 18. na 43, a Beograd sa 25. na 98 mesto”, navodi Transparentnost Srbija.

Ova organizacija je istraživala, ocenjivala i rangirala LTI u 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština u Srbiji, posmatrajući transparentnost njihovih skupština i veća, budžeta, javnih preduzeća, javnih nabavki, odnosa prema građanima i slično, kroz praćenje objavljivanja informacija od javnog značaja na njihovim sajtovima i u informatorima o radu, organizovanja javnih rasprava, dostupnosti konkursa ili otvorenosti procedura.

Prema njenom izveštaju, Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Gradu Nišu pala je se prošlogodišnjih 64 na 54.

Grad Niš je “osvojio” samo jedan poen za transparentnost javnih nabavki, od maksimalnih četiri, kao i za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama, od mogućih šest.

Niška Skupština i Veće dobili su devet od maksimalnih 16 bodova, budžet- 11 od 14, a odnos lokalne samouprave prema građanima samo sedam od maksimalnih 15 bodova.

Informatori o radu u niškom javnom sektoru ove godine imaju dva od maksimalna četiri poena, javna preduzeća i ustanove 13 od 18, javne rasprave i konkursi šest od 10, a “osnovni indikatori” šest od maksimalnih deset poena.

LTI je ove godine porastao u dve od pet gradskih opština- u opštini Palilula sa 33 na 43, a u opštini Medijana sa 25 na 26. U opštini Niška Banja pao je na 21 sa prošlogodišnjih 24, u Panteleju na 26 sa 28, a u opštini Crveni Krst na 33 sa 35.

Prema izveštaju Transparentnosti, pad LTI u odnosu na prošlu godinu zabeležilo je 30 odsto lokalnih samouprava.

Međutim, skoro dve trećine (65 osto) svih opština poboljšale su svoje rezultate, a za ovu godinu najtransparentniji su Novi Pazar, Sombor i Veliko Gradište.

Konačne ocene, odnosno indeksi bili su u rasponu od nula do 100, a u praksi su opštine i gradovi imale ocene između 25 i 94.

Ocene su davane na osnovu odgovora jedinica lokalnih samouprava na 95 indikatorskih pitanja dostavljenih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Istraživanje i izveštaj podržala je Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID).

Korupcija, mada ne nužno

“Važno je napomenuti da loši rezultati u celini ili u nekim kategorijama ne znače nužno da je korupcija rasprostranjena u tim oblastima. Slično tome, dobri rezultati nikako ne garantuju da nema korupcije. LTI samo meri transparentnost, kao antikorupcijski preventivni mehanizam, a ocena preslikava stanje u trenutku kada je istraživanje obavljeno, odnosno kada su rezultati verifikovani”, navodi se u izveštaju Transparentnosti Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari