Od kvalifikacije "najlošiji rezultat" do "najlošiji u proteklih 12 godina": Ocena stručnjaka o najnovijem izveštaju o korupciji u Srbiji 1Foto: Medija centar

Srbija je 2023. godine, prema najnovijem izveštaju organizacije Transparensi internešenal, po projekciji korupcije lošija za tri mesta u odnosu na prethodnu godinu. Sa 36 od mogućih 100 bodova naša država se trenutno nalazi na 104. mestu od 180 zemalja, a jedino je Bosna i Hercegovina od zemalja u okruženju lošija po korupciji od nas. Domaći stručnjaci ocenjuju da je najnoviji izveštaj o Srbiji najlošiji u poslednjih 12 godina.

Prema ovom izveštaju Srbija je, kako je naveo Transparensi internešenal, zadržala isti indeks od 36 kao i prošle godine, što po oceni ugledne nevladine organizacije, znači da se u Srbiji ništa ne menja što se tiče korupcije.

Srbija 104. mesto deli sa Alžirom, Brazilom i Ukrajinom. Crna Gora je na 63. mestu, od zemalja i teritorija regiona slede Severna Makedonija (76), Kosovo (83), Albanija (98) i odmah iza Srbije je BiH (108). Na prva tri mesta, kao zemlje sa najmanje korupcije, i dalje su Danska, Finska i Novi Zeland, dok su na dnu liste Sirija, Venecuela i Somalija.

– Od vladavine prava koje je sveto i prožimajuće načelo u Srbiji je primetna nemaskirana samovladavina – rekla je na konferenciji za novinare Članica Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Radmila Vasić.

Dodala je da je Srbija tri pozicije lošije rangirana nego pre godinu dana, odnosno sedam bodova manje od svetskog proseka i čak 28 indeksnih poena manje od proseka u EU.

– Meni je interesantno i porazno da je svake godine ovaj izveštaj sadržavao kvalifikaciju „ovo je najlošiji rezultat“ a sada je „najlošiji u proteklih 12 godina“ – ukazala je Vasić.

Ona je istakla da je Srbija 2022. godine označena kao manjkava demokratija, a sada je naznačena kao hibridni režim.

Prema njenom objašnjenju, ovde nije bilo političke volje da se sprovode zakoni koji se tiču sprečavanja koprucije, ali sada je na niovu da se takvi zakoni izuzimaju i donose novi koji će otvoriti vrata za korupciju.

Kao primer navela je suspenziju Zakona o javnim nabavkama, kako bi se usvojio zakon koji se odnosi na specijalizovanu izložbu Ekspo 2027.

Vasić upozorava da će neregularnosti na decembarskim izborima sigurno uticati na sledeće merenje indeksa percepcije korupcije.

– Onaj ko je spreman da potrpa glasove u svoju torbu, tim pre će biti spreman da potrpa ili prisvaja novac, dobra, privilegije i položaje bez osnova u zakonu, zaključila je Radmila Vasić.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao da Srbija ima očigledne probleme sa nefunkcionisanjem bitnih antikoruptivnih mehanizama i to je jedan od razloga dugogodišnje stagnacije, sa trendom nazadovanja.

– Vidimo u praksi da proklamovana smaostalnost javnih tužilaca nije u praksi donela rezultat da ispitaju, ne čekajući bilo čiju krivičnu prijavu, sve one slučajeve gde se sumnja na korupciju – ocenio je Nenadić.

Komentarišući pomenuti izveštaj o korupciji advokat Nikola Lakić kaže za Danas da nazadovanje Srbije po pitanju korupcije nije novina i da je za to zaslužan režim Aleksandra Vučića.

– Svedoci smo da je režim Aleksandra Vučića ogrezao u korupciji i kriminalu, da se u njegovo vreme napravila nova klasa bogataša i da sve što ovaj režim radi jeste duboko upleteno u kriminal – kaže Lakić.

Ističe da kod nas korupcija nije rešavana sistemski, te da je podsticana od vrha kako bi Vučić ostao na vlasti.

– Svi smo videli to na primeru kupovine glasova na nedavno završenim “izborima”. Da bi se problem korupcije rešio neophodno je da institucije rade ono za šta imaju ovlašćenja. Međutim, upravo te zarobljene institucije rade u interesu režima, a ne u interesu građana. Tako npr. na čelu tužilaštva sedi nesposobna, a politički podobna Zagorka Dolovac, koja svojim nečinjenjem štiti ovaj kriminalni režim i generiše korupciju zajedno sa vrhom SNS-a – ukazuje Lakić.

Ocenjuje da sve društvene oblasti razjeda korupcija, koja će, kako kaže, opstajati sve dok je ovaj režim na vlasti.

– Sporadični slučajevi hapšenja i procesuiranja pojedinaca u vezi korupcije nisu sistemsko rešenje i sve dok Srbijom vlada režim Aleksandra Vučića takvog rešenja neće ni biti – zaključio je Lakić.

Ocena ustavnosti za Ekspo 2027

Namanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija najavio je da će TS podneti Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti člana 14 zakona koji se odnosi na javne nabavke u slučaju specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari