Radmila Vasić (Transparentnost Srbija): Od manjkave demokratije Srbija postala hibridni režim 1Foto: FoNet/Instagram Miloš Vučević

Članica Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Radmila Vasić izjavila je danas da je najnoviji izveštaj o Srbiji, kada je reč o indeksu percepcije korupcije, najlošiji u proteklih 12 godina i da je Srbija „od manjkave demokratije, sada označena kao hibridni režim“.

Od vladavine prava koje je sveto i prožimajuće načelo u Srbiji je primetna nemaskirana samovladavina, rekla je Vasić na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je od 180 država u izveštaju organizacije Transparensi internešenal, Srbija 104. na listi, sa 36 bodova od mogućih 100.

Srbija je tri pozicije lošije rangirana nego pre godinu dana, odnosno sedam bodova manje od svetskog proseka i čak 28 indeksnih poena manje od proseka u EU.

Meni je interesantno i porazno da je svake godine ovaj izveštaj sadržavao kvalifikaciju „ovo je najlošiji rezultat“ a sada je „najlošiji u proteklih 12 godina“, ukazala je Vasić.

Lično sam zapanjena, iznenađena, poražena da je samo BIH iza Srbije, pa je i Kosovo ispred Srbije. Šta je moguće objašnjenje, naglasila je ona.

Vasić je istakla da je Srbija 2022. godine označena kao manjakava demokratija, a sada je naznačena kao hibridni rezim.

Prema njenom objašnjenju, ovde nije bilo političke volje da se sprovode zakoni koji se tiču sprečavanja koprucije, ali sada je na niovu da se takvi zakoni izuzimaju i donose novi koji će otvoriti vrata za korupciju.

Vasić je kao primer navela suspenziju Zakona o javnim nabavkama, kako bi se usvojio zakon koji se odnosi na specijalizovanu izložbu Ekspo 2027.

Ona je upozorila i da će neregularnosti na decembarskim izborima sigurno uticati na sledeće merenje indeksa percepcije korupcije.

Onaj ko je spreman da potrpa glasove u svoju torbu, tim pre će biti spreman da potrpa ili prisvaja novac, dobra, privilegije i položaje bez osnova u zakonu, zaključila je Vasić.

Izvršna direktorka TS Bojana Medenica rekla je da i globalna slika u izveštaju Transparensija pokazuje da stvari ne stoje baš sjajno i da 67 odsto zemalja sveta ima indeks ispod 50, odnosno da se korupcija smatra visokom.

Medenica je rekla da 118 zemalja beleži stagnaciju, 34 države su u padu, a samo 28 beleži napredak.

Region koji beleži napredak je region Zapadne Evrope, ali je i njihov indeks 65, dodala je Medenica.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je Srbija u samo dva rangiranja došla „nadomak“ svetskog proseka od 43 poena, dok je daleko od evropskog sa 59,6 poena.

Nenadić je rekao da Srbija ima očigledne probleme sa nefunkcionisanjem bitnih antikoruptivnih mehanizama i to je jedan od razloga dugogodišnje stagnacije, sa trendom nazadovanja.

Vidimo u praksi da proklamovana smaostalnost javnih tužilaca nije u praksi donela rezultat da ispitaju, ne čekajući bilo čiju krivičnu prijavu, sve one slučajeve gde se sumnja na korupciju, ocenio je Nenadić.

On je pomenuo nastavak održavanja „vd stanja“, kao i primer ugovaranja najvrednijih poslova kroz međudržavne ugovore ili posebnim zakonima u slučaju Ekspo.

Nenadić je najavio i da će TS danas podneti Ustavnom sudu Srbije inicijativu za osenu ustavnosti člana 14 zakona koji se odnosi na javne nabavke u slučaju specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

On je rekao i da je povodom programa „Skok u budućnost“ TS tražio informacije ko je izradio taj program i kako su planirani troškovi.

Zabrinjajavjući je trend u kojoj brojne šanse i povoljne okolnosti za borbu protiv korupocije nisu iskorišćene, a ne vidimo ni jasne naznake da će to biti učinjeno. Daćemo šansu novoj vladi, skupštini šta treba da urade da se stvari pomere sa mrtve tačke i ne odustajemo od institucija, rekao je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari