Građani i dalje veruju u lidera sa „čvrstom rukom“

Istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku o stanju demokratije u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Kroz celokupnu našu istoriju ( Srpsku ) pokazali smo izuzetnu nesložnost i uvek kada smo bili u razvoju i napretku Srbijom je vladao neki oblik diktature. Karađorđe je , kažu bio vrlo strog, za miloša znamo, dok je kumu odsekao glavu i sve ostalo, Kasnije kralj sa svojom poznatom žandarmerijom, pa Tito sa UDBOM pa Milošević sa Arkanovcima. Došao Đinđić sa demokratijom i nastao haos : krininal , kriminal i ubiše ga. Daklee slažem se : čvrsta ruka ali po mogućnosti pravedna. ( šti je utopija )

  2. „Iako za njom kuka na sav glas, naš narod se, u stvari, užasava uređene države. A demokratija je upravo to, društvo u kom su pravila ista za sve. Zato je Srbima lakše da trpe jednog diktatora nego sijaset zakona. Ježe se od života u kom neće moći da parkiraju gde hoće, da nadziđuju zgrade, kupuju diplome, zapošljavaju se preko veze, pucaju iz pištolja o praznicima i veseljima. Istrajno trpe populizam, demagogiju i manjak slobode da bi u toj mutnoj vodi plivali kako to već vekovima čine. Neka mi niko ne kaže da je šteta što Srbija nije deo moderne, demokratske Evrope. Nije šteta, jer mi volimo da nam je ovako!“ (Bojan Ljubenović, „Da je bolje, ne bi valjalo“)

  3. Da bi u nešto dobrobitno mogli verovati morali bi više znati, nedužni narod je do te mere zbunjen i sluđen da se na njega ne može računati

  4. Svi ovde, i anketirani i anketari misle da oni licno znaju sta je to demokratija a oni drugi eto, ne znaju. A u stvari, ne zna niko pa ni analiticar Vukadinovic. Niko tu niti se obrazovao u demokratskim drustvima niti je ziveo svakodnevicu u takvim sredinama da bi mogao da shvati kakav tamo pojam stoji iza reci ‘demokratija’.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.