Gradonačelnica Niša pozvaće porodicu devojčice žrtve “Malčanskog berberina” u vezi sa dogradnjom njihove kuće 1Foto: Sajt grada Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će narednih dana pozvati porodicu devojčice Niša (13), koju je pre dve godine oteo i seksualno zlostavljao Ninoslav Jovanović, u delu medija poznat kao “Malčanski berberin”, a koja živi u teškim uslovima, kako bi se izjasnila o planu dogradnje kuće u kojoj stanuju.

“Narednih dana ću pozvati porodicu Karimanović da vide plan dogradnje porodične kuće u kojoj žive, zajedno sa rođacima, da usaglasimo neke detalje, kako bi sve bilo onako kako oni žele. Arhitekte Zavoda za urbanizam išli su da vide kuću i napravili su plan, ali će reč porodice biti konačna”, rekla je Sotirovski.

Ona je dodala da će dogradnja kuće u kojoj su Karimanovići suvlasnici zajedno sa dedom devojčice “početi uskoro”, a da će je Grad finansirati.

“Porodica Karimanović je kazala da želi da svoj stambeni problem reši kroz dogradnju ove kuće i mi smo im ispunili takvu želju. Izgradnja će pomoći devojčici da ima ubuduće ima bezbrižno detinjstvo”, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica Niša pozvaće porodicu devojčice žrtve “Malčanskog berberina” u vezi sa dogradnjom njihove kuće 2
Foto: sajt Grada Niša

Ona je prethodno za jednu lokalnu televiziju kazala da je “do sada bilo pokušaja da se ono što se događalo devojčici zloupotrebi u političke svrhe, ali da to više neće moći”.

Devojčicin otac, R. Karimanović, rekao je za naš list da je sa gradonačelnicom Sotirovski razgovarao 2. februara, na njen poziv, te da je porodica tada dobila obećanje o dogradnji kuće u kojoj sada stanuju.

Nisu ništa potpisali, ali joj veruju, rekao je on.

“Nemamo nikakav papir, ali verujemo da će ta neuslovna kuća oca moje supruge u kojoj živimo biti dograđena, jer nam je to obećala i tada u razgovoru, a i kasnije javno, na televiziji. Naše dete još nije dobro, ali ide na bolje, oporavlja se, polako”, kazao je.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji je od početka prošle godine u razgovorima sa Sotirovski povodom rešavanja stambenog problema Karimanovića, rekao je za Danas da gradonačelnici “ništa ne veruje”.

On je podsetio da je u martu prošle godine gradonačelnica u razgovoru sa njim decidno obećala da će stambeni status Karimanovića biti rešen kroz dodelu jednog od takozvanih gradskih socijalnih stanova, koji su se upravo gradili u ulici Majkovskog, ali da se to nije dogodilo.

“Mislim da je ovakvo njeno obećanje – lično pranje. Prema informacijama koje imam, mnogi članovi stranke kojoj gradonačelnica Sotirovski pripada (Srpska napredna stranka, prim. aut.), nisu zadovoljni njenim vođenjem grada, radom i delovanjem. Verujem da je takva politička situacija, a i osetljivi predizborni trenutak, uticala na davanje ovakvog obećanja. Ne verujem da će dograđivanje 40 – tak kvadrata u toj kući rešiti problem Karimanovića, ali ako porodica tako veruje, ja ću to podržati”, rekao je Jurić za Danas.

Sotirovki i Gradska stambena agencija su krajem prošle godine saopštili da porodica Karimanović nije dobila takozvani socijalni stan na gradskom konkursu jer nije ispunjavala konkursne uslove, pošto nema odgovarajuću visinu mesečnih primanja, a uz to živi u zajedničkom domaćinstvu, pa se smatra da ima rešeno stambeno pitanje.

Oni su kazali da su Karimanovićima ponudili uslovan gradski socijalni stan starije gradnje, u kojem će GSA „izvršiti sve neophodne radove u okviru investicionog održavanja”, ali da su oni to odbili.

Jurić je tada za naš list rekao da je ponuđeni stan bio u potkrovlju, na petom spratu, bez grejanja i sa krovom koji prokišnjava.

On je naglasio da je najveći problem sa tim stanom bio što vrata od jedne sobe izlaze direktno na požarne stepenice sa spoljne strane, što je krajnje problematično za jedno traumatizovano dete, koje još živi u strahu.

Gradska kirija za stan bila je 70 evra mesečno. Otac zlostavljane devojčice je tada kazao da u njihovoj porodici niko nema stalne prihode, već žive od socijalne pomoći od 14.000 dinara mesečno. On privatno radi na građevini kako bi upotpunio budžet.

Supruga je dobila otkaz u „Benetonu“ ubrzo nakon što je njihova ćerka oteta, rekao je.

Prva kazna doživotnog zatvora po novom Zakonu

Devojčicu je 20. decembra 2019. godine, u niškom naselju Brzi Brod, na putu do škole, oteo Ninoslav Jovanović i zlostavljao je deset dana.

Pronađena je u vikendici u niškom selu Pasjača, a Jovanović je uhapšen 5. januara 2020. na groblju u Malči, nakon opsežne policijske, vojne i građanske potere koja je trajala 17 dana.

Osuđen je u januaru prošle godine, a presuda protiv njega bila je prva u Srbiji kojom je izrečena kazna doživotnog zatvora, inače propisana Tijaninim zakonom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari