Grupa A je pred početak šampionata Evrope označena kao najslabija na fudbalskoj smotri u Poljskoj i Ukrajini. Fudbalski kvaliteti Rusa, Čeha, Grka i Poljaka možda nisu na nivou borbi do poslednjeg daha na EP, ali su mečevi poslednjeg kola obilovali uzbuđenjima što je dovelo do (ne)očekivanog raspleta.


Grcima su, opravdano, davane najmanje šanse za prolazak u četvrtfinale pošto su pred mečeve trećeg odlučujućeg kola imali samo jedan bod i iza sebe bar tri loša od četiri odigrana poluvremena. Za protivnika su imali Ruse koji su na otvaranju protiv Čeha prikazali igrački možda i najubedljiviju partiju u dosadašnjem toku prvenstva, pa iako su malo posustali u drugom poluvremenu protiv domaćina, verovalo se da na suvi kvalitet mogu ne samo da prođu Helene već i da ih dobro „natovare“ pred put u domovinu. Ipak, strategija koju je među Grcima patentirao nemački „vuk“ Oto Rehagel, a samo primenio Portugalac Fernando Santoš, ponovo je dala rezultat. Istina, trofej prvaka Evrope je još daleko, ali je čvrstom odbranom i požrtvovanim pristupom na sredini terena Grčka uspela da savlada Ruse sa 1:0 i pošalje ih kući, a sebe promoviše u četvrtfinalistu.

– Konačno smo odigrali disciplinovano, po dogovoru iz svlačionice. Bili smo koncentrisani tokom čitavog meča i nismo dozvolili Rusima da lako dođu u prilike za pogodak. Pokazali smo da znamo da igramo pod pritiskom, kao u kvalifikacijama kada nam je bila neophodna pobeda protiv Hrvatske. Znali smo da će Rusi ići na sva tri boda i bili spremni da iskoristimo višak slobodnog prostora kada njihovi bekovi Anjukov i Žirkov ostanu na našoj polovini. Nije bilo lako, ali važno je da smo ostvarili cilj. Pobedu i plasman u četvrtfinale posvećujem svim Grcima, a posebno povređenom Avramu Papadopulosu, koji će zbog povrede propustiti ostatak prvenstva – zadovoljan je selektor reprezentacije Grčke Fernando Santoš.

Česi su, pak, imali nešto povoljniju matematiku pred poslednji meč u grupi. Njima je protiv Poljaka bio dovoljan i bod, ali samo u slučaju da Grci ne savladaju Ruse. S obzirom na to da je Karagunis pogodio mrežu Malafejeva u sudijskoj nadoknadi prvog dela, Česi su se našli pred svršenim činom, jer im je u drugom delu bio neophodan gol za nastavak takmičenja. Poljska je odlično otvorila šampionat, mada je u drugom poluvremenu protiv Grka jedva sačuvala bod. Isti plen imala je i iz duela sa favorizovanim „baćuškama“ pa je morala da juri pobedu. Otvorena igra donela je jako uzbudljivo drugo poluvreme u kišovitom Vroclavu, a na klizavom terenu bolje su se snašli Česi i pogotkom Petra Jiračeka u 72. minutu obezbedili sebi „lakšeg“ rivala u nokaut rundi jer će u četvrtfinale sa prve pozicije na tabeli.

– Bili smo strpljivi i kada smo znali da nam je neophodna pobeda za ostvarenje cilja. Poljaci su s pravom pre meča proglašeni za favorita, što su i dokazali u prvih 25 minuta. Ipak, uspeli smo da se konsolidujemo i zasluženo dođemo do pobede. Bilo je teško, jer smo morali da vodimo računa i o odbrani pošto bi zaista teško preokrenuli rezultat. Zadovoljan sam što smo pobedili domaću ekipu. Izvukli smo pouke iz meča sa Rusijom i verujem da je sada sve moguće – zaključio je Mihal Bilek, selektor Češke.

Smuda više neće predvoditi Poljake

Selektor Poljske František Smuda odlučio je da uopšte ne razgovara sa čelnicima Fudbalskog saveza već da sačeka kraj Evropskog prvenstva, kada mu ističe trogodišnji ugovor, i dostojanstveno se povuče sa svoje funkcije. Iako Poljaci nisu uspeli da zabeleže prvu pobedu na EP i nastave takmičenje i posle grupne faze, Smuda je istakao „da je zadovoljan učinjenim, a pogotovo napretkom tima u poslednjih nekoliko godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari