Greška u sistemu ili reorganizacija rada: Nov propust na maloj maturi 1Foto. V. Andrić/Danas

Da li sistem opet nije zakazao, komentarišu prosvetni radnici na društvenim mrežama, nakon što se u javnosti pojavila informacija da je pregledanje testova iz maternjeg jezika koje su učenici danas polagali na završnom ispitu, odloženo.

Da problema ima potvrdilo je samo Ministarstvo prosvete koje se danas popodne oglasilo saopštenjem, demantujući informacije koje su se pojavile u javnosti da je sistem „pao“.

„Pregledanje testova prve smene koje je bilo planirano u 14 časova, pomereno je zbog reorganizacije rada, s obzirom da je ove godine povećan broj skening centara. Informacije koje su se pojavile u javnosti da je sistem pao nisu tačne i u toku je skeniranje testova“, poručili su iz Ministarstva, koje je po svoj prilici reagovalo nakon što je potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić na svom tviter nalogu napisala da je sistem pao.

„Pao sistem! Pregledanje testova iz srpskog za prvu smenu od 14 do 15 h odloženo za 18 i 30 jer je pao sistem. Tako funkcionišu stvari u Srbiji. U pitanju je mala matura, a one se ne polaže od juče“, konstatovala je Dragana Rakić, koja za Danas kaže da je pomenutu informaciju dobila od profesorke srpskog iz Vršca.

Greška u sistemu ili reorganizacija rada: Nov propust na maloj maturi 2
Foto: M. Starčević

I sve bi ostalo na tome kome poverovati – poslanici opozicije ili prosvetnoj vlasti, da druga profesorka koja je bila na spisku pregledača današnjeg testa iz maternjeg jezika nije fotografisala početni ekran kada se ulogovala neposredno pre početka smene za koju je bila zadužena, a potom i nekoliko sati kasnije.

– Trebalo je da pregledam testove u prvoj smeni od 14 časova, ali kada sam se ulogovala na portalu je stajalo obaveštenje da se smene za današnje pregledanje pomeraju i da prva smena radi od 18 i 30, druga u 19, treća u 19 i 30, a rezervna smena od 20 časova. U obaveštenju je uz izvinjenje navedeno da je do pomeranja smena došlo zbog greške u sistemu – kaže za Danas profesorka srpskog jezika Marija Starčević.

Međutim, nekoliko sati kasnije ta rečenica je izmenjena, a pomeranje početka pregledanja je u novoj verziji objašnjeno „reorganizacijom rada, s obzirom da je ove godine povećan broj skening centara“.

Greška u sistemu ili reorganizacija rada: Nov propust na maloj maturi 3
Foto: M. Starčević

Kako je moguće da se reorganizacija rada vrši u trenutku kada testovi treba da se pregledaju nadležni nisu pojasnili.

Podsetimo da je nedavno došlo do problema i pri pregledanju testova iz maternjeg jezika na probnoj državnoj maturi, zbog čega je ceo proces zaustavljen, a učenicima i dalje nije saopšteno koliko su poena osvojili.

Ako se ovaj propust može opravdati testiranjem novog softvera, nejasno je zbog čega se stalno pojavljuju problemi u procedurama male mature koja bi, s obzirom na to koliko postoji, trebalo da funkcioniše bez greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari