Novi debakl probne državne mature: Otkazano pregledanje testova iz maternjeg jezika 1Trinaesta beogradska gimnazija Foto: V. Andrić

Nastavnici srpskog jezika koji su bili angažovani da pregledaju testove iz srpskog sa probne državne mature dobili su danas poruku da se ta aktivnost otkazuje i da ne dolaze u popodnevnu smenu, potvrđeno je Danasu u dve škole.

Ova odluka stiže nakon što su pregledači muku mučili sa učitavanjem testova jer je softver uporno „bagovao“, pa je školama stigla poruka da pregledače „raspuste“.

U poruci koju su nastavnici dobili piše da je problem primene softverskog rešenja prisutan od započinjanja skeniranja, a u fazi pregledanja zadataka zatvorenog tipa je izazvao ozbiljna vremenska odstupanja od projektovanog kalendara aktivnosti probnog maturskog ispita.

„Pregledanje zadataka otvorenog tipa se realizuje izuzetno usporeno u ovom trenutku i potrebna su dodatna podešavanja sistema. Uzevši u obzir navedeno, kao i sprovođenje naloga Vlade Republike Srbije o završetku nastavne godine, ministarstvo je donelo odluku da se pregledanje testova srpskog jezika i književnosti/maternjeg jezika i književnosti odloži za period posle 6. juna“, piše u poruci koju je Danas dobio od jednog profesora.

Pregledači ne znaju da li će testove uopšte pregledati ili se od celog posla odustaje, a jedino im je rečeno da će o rasporedu pregledanja ostataka zadataka škole blagovremeno obavestiti informatički koordinatori.

Za ponedeljak je, podsetimo, bilo planirano objavljivanje preliminarnih rezultata, a kakva je sudbina probne državne mature iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Prethodno je Ministarstvo otkazalo ispite iz matematike i opšteobrazovnog predmeta/test iz stručno-teorijskih znanja/test iz solfeđa sa teorijom muzike, uz obrazloženje da rezultati i podaci ovih testiranja nisu neophodni za testiranje procedura, jer je samo ispit iz maternjeg jezika urađen kao verna simulacija buduće mature.

Odluci da se odustane od dva ispita za koje su inače testovi bili spremni, ali ne i odštampani, prethodila je najava da će državna matura biti pomerena za kraj školske 2025/26. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari