Danas saznaje: Odlaže se državna matura 1foto Vesna Andrić Danas

Državna matura, koja bi po važećem zakonu prvi put trebalo da bude održana na kraju školske 2023/24. godine, najverovatnije će biti pomerena za školsku 2025/26. godinu, nezvanično saznaje Danas.

Ovaj predlog upućen je na izjašnjavanje relevantnim institucijama, nakon što je tokom javne rasprave o Nacrtu izmena zakona o srednjem obrazovanju stigao veliki broj komentara i sugestija da bi državnu maturu trebalo odložiti.

Ukoliko ovaj predlog bude prihvaćen, državnu maturu bi prvi put trebalo da polažu učenici koji su sada prvi razred četvorogodišnjih srednjih škola.

Do objavljivanja ovog teksta komentar iz Ministarstva prosvete nismo dobili, a prema našim nezvaničnim saznanjima, jedan od razloga zbog kojih je predloženo pomeranje za dve godine je činjenica da visokoškolske ustanove koje planiraju da imaju ispite sklonosti još nisu objavile šta će se tim ispitima proveravati, a imaju rok da to urade do 20. avgusta.

Sem toga, softver koji bi trebalo da podrži sve poslove vezane za sprovođenje državne mature i upis na visokoškolske ustanove još je u fazi razvoja, a zbirke zadataka koje učenicima treba da pomognu da se pripreme za državnu maturu su još uvek u pripremi.

Za izradu zbirki, prema našim nezvaničnim saznanjima, još nisu obezbeđena finansijska sredstva koja je trebalo da ove godine dobije Centar za ispite pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Bez obzira na predlog da se državna matura pomeri za školsku 2025/26. godinu, učenici trećeg razreda četvrogodišnjih srednjih škola će polagati probnu maturu, kako je i planirano, od 31. maja do 2. juna.

Podsetimo da je odlazeći ministar prosvete Branko Ružić više puta kazao da se državna matura neće uvoditi dok sistem ne bude kompletno spreman za ovu novinu i da se neće ići na štetu učenika.

„Najvažnije je da državna matura bude spremna i da svima bude sve kristalno jasno i precizirano. Neće se uvesti nametanjem i ne sme da bude nauštrb onih kojima je namenjena, a to su srednjoškolci“, jedna je od ranijih izjava Ružića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari