GSPRS "Nezavisnost": Svaki napad na prosvetnog radnika krivično delo 1Foto: Nenad Kovačević

Postojeća zakonska regulativa ne prepoznaje na pravi način niti u pravom obimu činjenicu da je ugroženost prosvetnih radnika, često nevidljiv, ali značajan činilac liste četrdesetočasovne radne nedelje. Očigledno je da postojeći pravilnici postupanja ustanova obrazovanja ne daju očekivane rezultate i da ih treba hitno menjati, ocenjuje Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

 

Povodom slučaja koji se desio u Tehničkoj školi u Trsteniku, iz tog sindikata smatraju da svaki napad na prosvetnog radnika treba i mora da bude okvalifikovan kao krivično delo, odnosno da nastavnici dobiju znatno konkretniju zaštitu u Krivičnom zakonu, koji obrazovanje formalno prepoznaje kao profesiju od javnog značaja.

„Nažalost, dobijanje statusa službenog lica ne može da nas zaštiti u meri u kojoj može da nas optereti, budući da je mali broj normi koje službena lica štite od loših situacija, dok je mnogo više onih koje im nameću posebne obaveze i odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Sindikat smatra da je neophodan hitan sastanak Radne grupe za prevenciju i sankcionisanje nasilja prema zaposlenima u obrazovnom sistemu i u saopštenju podseća na ranije slučajeve nasilja nad nastavnicima.

„Učenik prvog razreda Tehničke škole napao profesora, kasnije i policajce (Mladenovac, 2017). Nastavnica pokušala da rastavi dvojicu učenika; jedan od njih je udario pesnicom u glavu (Beograd, 2019). Tokom nastave, učenik 8. razreda fizički napao i povredio direktora škole (Sremska Mitrovica, 2019). Učitelja pretukao bivši učenik; pretio i dvema profesorkama jedne srednje škole (Užice, 2019). Profesor fizičkog vaspitanja zadobio lakše povrede kada ga je napao učenik na stepeništu škole (Bor, 2020). Učenica osnovne škole napala i posekla nožem nastavnicu matematike (Smederevska Palanka, 2021). Skandalozan snimak nasilja: Nastavnici izmakli stolicu, pa kada je pala na pod, đaci prasnuli u smeh (Trstenik, 2022). Je li ovo kraj, pitaju iz „Nezavisnosti“.

Kažu i da se iz obraćanja ministra prosvete Branka Ružića primećuje da mu smeta „tabloidizacija nasilja“, te da se stiče utisak da je korisnije nasilje kriti od očiju javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari