Haško tužilaštvo podnelo pretpretresni podnesak u slučaju protiv Tačija i ostalih 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je kao strogo poverljiv svoj pretpretresni podnesak u slučaju protiv Hašima Tačija i drugih bivših lidera OVK kojima se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, pretpretresni podnesak, koji je potpisao specijalizovani tužilac Džek Smit, podnet je sudiji za prethodni postupak Nikoli Gijuu 17. decembra ove godine.

U pretpretresnom podnesku se nalazi ažurirana lista svedoka i dokaza tužilaštva.

Kako je navedno, tužilaštvo je odustalo od jednog svedoka sa preliminarne liste podnete 22. oktobra ove godine.

U podnesku se ukazuje da je tužilaštvo još 17. marta 2021. godine iznelo preko 300 predloženih dogovorenih činjenica koje je trebalo da razmotri odbrana, a da je do danas samo odbrana Jakupa Krasnićija pristala na četiri konkretne činjenice u vezi sa pozadinom optuženog.

Podsetimo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U ovom predmetu trenutno 20 osoba ima status žrtve, a naredna statusna konferencija zakazana je za 4. februar 2022. godine.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovano tužilaštvo.

I dalje se nalaze u pritvoru u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari