Hrvatski mandatar iznenađenja Tihomir Orešković, zajedno sa Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim, koji su ga zvanično predložili, prvi će ispit morati da položi već u ponedeljak za kada je sazvana nova konstitutivna sednica Hrvatskog sabora.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Sve je još otvoreno“, sigurna je Jasmina Popović ugledna komentatorka HRT-a. Ona smatra da Božo Petrov ne kontroliše sve poslanike Mosta i veruje da se sa poslanicima Mosta još razgovara te da nije sigurno da će svi oni koji su dali potpis za imenovanje mandatara njega potvrditi kao premijera. „Tako da je sve velika nepoznanica. Hoće li Orešković sastaviti vladu, hoće li vlada proći u Saboru i hoćemo li uopšte imati konstituisanje Sabora 28. decembra. Jer zadnje informacije, koje su na Fejsbuku postavili bivši mostovci, kažu da su poslanici dobili poziv uz napomenu da konstitutivna sednica Sabora možda neće biti održana 28. decembra, a onda smo promašili sve rokove, onda vlada ne može biti formirana u roku od 30 dana i onda imamo problem. Bez sabora nema mandatar kome predstaviti vladu, nema je ko izglasati… Dakle, sve je otvoreno“, tvrdi Popovićeva.

Ona se čak ne libi da kao moguć pomene makedonski scenario .“Postoji varijanta da opozicija, kao u Makedoniji, ne učestvuje u toj farsi jer smatra da se radi o izbornoj prevari. Onda će se postaviti pitanje legitimiteta. Bez obzira što predsednika Sabora može izabrati 39 poslanika“. Popovićeva tvrdi da na osnovu dve rečenice koje je izgovorio mandatar – na vrlo lošem hrvatskom jeziku – niko ne zna ni ko je on ni šta mu je program.

Dr Damir Novotni, ekonomski analitičar, spada u one koji poznaju Oreškovića iz vremena kad je bio na čelu Plive. I on oprezno napominje da mandatara i njegovu vladu tek treba da potvrdi Sabor. A ako do toga dođe, Orešković će odmah biti pred sledećim ispitom: da dobije političku podršku za svoj budžet koji bi trebalo da bude, reformski, vrlo restriktivan.

„Radi se o visokopozicioniranom menadžeru u velikoj korporaciji, dakle čoveku korporativnog profila i on najverovatnije dobro vlada upravljanjem finansijama pa se nadam da će to svoje znanje upravljanja finansijama preneti na javne finansije što je danas u Hrvatskoj jako važno. Naime, ovi Linićevi (Slavko, bivši ministar finansija) su uneli veliki nered u javne finansije i sada to treba dovesti u red. Stvaraju se stalno veliki manjkovi, veliki deficiti i veliki gubici što se mora zaustaviti. Na redu je izrada budžeta za 2016. i tu ćemo videti koliko je on u stanju predložiti budžet restruktivniji od onih iz ranijih godina, a drugo kako će dobiti parlamentarnu većinu za takav budžet“, kaže Novotni za Danas.

„Hrvatska se nalazi u evropskoj proceduri prekomernih, prevelikih budžetskih deficita i u naredne dve godine mora smanjiti deficit najpre na četiri odsto BDP, pa na tri posto BDP-a što znači uštedu od otprilike, svake godine, oko milijardu evra što neće biti ni malo jednostavno. I tu ćemo tek onda videti kako će mandatar odnosno budući premijer ako dobije parlamentarnu većinu uspeti rešiti taj veliki problem. Zapravo ja mislim da je to najvažniji njegov zadatak“, kaže Novotni.

On se slaže da će najveći problem Oreškoviću biti što nema vlastitog političkog legitimiteta.

„Ova dva politička bloka koji su njega predložili su zapravo pokušali pronaći čoveka koji će umesto njih obaviti taj posao. A to je vrlo ozbiljan posao. Naime, izabrani političari bi hteli da neko taj posao sređivanja javnih finansija, za koji oni smatraju da je politički nepopularan, umesto njih odradi. To nije dobro rešenje, to se nigde nije pokazalo kao dobro rešenje i zbog toga ja mislim da možemo očekivati u narednim mesecima da će doći do velikih problema u parlamentu upravo oko tih pitanja na kojima će se lomiti politički interesi“, kaže Novotni i dodaje da bi „menadžerski pristup bio smanjiti troškove, to svi rade, smanji troškove, smanji plate u državnom sektoru, smanji deficite… Menadžer Oreškovićevog profila bi to napravio u sedam dana, ali vođenje države nije isto što i vođenje kompanije pa prema tome možemo očekivati velike političke sukobe upravo zbog toga što su izabrani političari nesposobni urediti finansije zato su njega i predložili“.

Novotni kaže da se iskreno čudi što je Orešković prihvatio da bude mandatar. „To je čovek koji zapravo vrlo malo zna o političkim odnosima u Hrvatskoj, on jeste rođen u Hrvatskoj ali je odrastao u Kanadi, on hrvatski slabo govori, a još manje razume odnose, prema tome vrlo je verovatno da će njegov mandat biti kratkog trajanja“, kaže Novotni i čak ne bi mogao da u Novotnog uloži ni njegovo četvorogodišnje iskustvo u zagrebačkoj Plivi. Jer, „on je došao iz korporacije koja je preuzela Plivu. Vlasnici Plive su svoje udele prodali Tevi, a on je radio u Tevi, dakle velikoj korporaciji. Čovek je došao ovde već na gotov posao jer je pre njega uprava napravila ono teško restrukturiranje, kad se moralo sa 5.000 ljudi doći na 2.000 ljudi, dakle taj posao restrukturiranja je u Plivi uradila jedna uprava pre njega, a on je došao kad je taj posao bio gotov“.

Dakle, sudeći po neverovatnim obrtima koji su se odigrali u poslednjih četrdesetak dana od održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj floskula „ništa nije gotovo dok nije gotovo“ ovde je na mestu kao retko gde.

PUPOVAC: Bez manjina nema stabilnosti

    Zagreb – Nije bilo nesretnijeg, spornijeg, brzopletijeg i neuspešnijeg početka za jednu većinu, odnosno vladu, od ovog, izjavio je potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, prenosi B92. Pupovac je, komentarišući odluku da nestranačka ličnost Tihomir Orešković bude novi premijer, istakao da se posle svega što se dogodilo u Hrvatskoj sada „sumnja u nameštanje, prevaru birača i mandatara koji je pronađen u nekoliko sati, koji loše govori i čita hrvatski i ne poznaje svoju zemlju“.

„Imali smo dobar razgovor sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović. Bez nas i ostalih zastupnika manjina nema stabilnosti, ni kratkoročno, ni dugoročno“, navodi Pupovac. Pupovac je ranije izjavio da SDSS, koja ima dva zastupnika u Saboru, podržava lidera liste Most Božu Petrova za mandatara.

Tada je i delovalo da je izvesno da će Petrov u saradnji sa koalicijom SDP-a Zorana Milanovića postati novi hrvatski premijer, ali, po ko zna koji put, došlo je do preokreta. Petrov je odjednom izjavio da prekidaju sve pregovore.

„Morate da znate da je ovo veliki pomak u hrvatskom političkom životu, da su se predsednici dve stranke dogovorili da nijedan od njih neće biti mandatar, nego da će to biti nestranačka osoba“, rekao je predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko.S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari