Moguća kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu Sjedinjenih Država Hilari Klinton osudila je svog potencijalnog republikanskog rivala Donalda Trampa zbog stava o muslimanima koji je nedavno saopštio. „Više ne mislim da je on (Tramp) smešan“, izjavila je nekadašnja državna sekretarka i bivša prva dama.

Povodom terorističkih napada u Parizu i mestu San Bernardino u Kaliforniji Tramp je rekao da džamije u Americi treba staviti pod nadzor i zabraniti ulazak musliamana u tu zemlju, što su osudili i brojni republikanci.

Klintonova je za En-Bi-Si ocenila da su prethodnih nedelja Trampove izjave izazivale „histeričan smeh“. „Ali sada, on je otišao predaleko. I to što sada priča ne samo što je sramota i što je loše, već je i opasno“, rekla je Klintonova.

Trampova retorika, prema njenim rečima, ugrožava sposobnost SAD da se bore protiv uspona Islamske države i ide u prilog propagandi koju džihadisti upotrebljavaju za regrutaciju. „Poslednji zahtev da muslimane ne treba da puštamo u zemlju stvarno ide na ruku teroristima. Ne kažem to olako, zaista je tako. On im daje veliko propagandno oružje, način da regrutuje više ljudi iz Evrope i Sjedinjenih Država. I pošto je prešao tu liniju, mislim da svi, a posebno drugi republikanci, treba da ustanu i kažu 'dosta je bilo'“, rekla je Hilari Klinton.

Međutim, uprkos osudama, Trampova retorika je, izgleda, naišla na odobravanje među republikancima. Prema istraživanju En-Bi-Si njuza i Volstrit žurnala, broj republikanaca koji podržava Trampovu ideju o zabrani muslimanima da uđu u SAD, veći je od onog koji joj se protivi. U anketi Si-Bi-Es njuza i Njujork tajmsa pokazalo se da 35 odsto unutarpartijskih birača podržava stav Trampa.

Ovo poslednje istraživanje takođe pokazuje da sedam od deset verovatnih glasača unutar Republikanske stranke veruje da je Tramp sposoban da odgovori na terorističku pretnju, dok četiri od deset smatra da je „veoma sposoban“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari