Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je juče na ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića da od ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić zatraži da hitno usvoji produženje roka za prijavu privremenog odlaska van Hrvatske, jer navedeni rok ističe danas, 29. decembra.


„Ako se ne produži rok, Hrvatska će legalizovati etničko čišćenje prognanih Srba sa područja Hrvatske“, naveo je Linta u saopštenju. On je podsetio da prema zvaničnim informacijama hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Hrvatskoj ima 312.000 građana bez važeće hrvatske lične karte, te ocenio da je od tog broja više od 250.000 „prognanih Srba“.

„Reč je o četiri kategorije prognanih Srba koji su do početka rata imali lične karte bivše SFRJ; koji su izvadili hrvatske lične karte posle rata, ali im je istekao rok važenja; koji su rođeni između 1974. i 1991. godine jer su kao novorođenčad upisivani u evidenciju prebivališta i koji imaju hrvatske lične karte sa kućnim brojem bb ili 0“, istakao je Linta.

Zakonom o prebivalištu je predviđeno da će prognani Srbi, koji budu odjavljeni po službenoj dužnosti, biti novčano kažnjeni između 70 i 700 evra. Iz evidencije hrvatskog prebivališta biće brisani i oni koji imaju važeće hrvatske lične karte, ali nisu do 29. decembra prijavili privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina i na taj način iskoristili pravo na imaju dve lične karte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari