I đaci iz Srbije učestvuju u Evropskom danu školskog sporta 1Foto: sspfv.rs

Pod sloganom „Going Green in Sport“, učenici i nastavnici iz škola širom Srbije učestvovaće u petak, 30. septembra u manifestaciji Evropski dan školskog sporta.

 

– Evropski školski sportski dan je panevropska inicijativa čiji je glavni cilj promocija fizičke aktivnosti na međunarodnom nivou i uključivanje što većeg broja dece i mladih u proces fizičkog vežbanja.

Ovaj događaj u našoj zemlji organizuju Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta u saradnji sa EUPEA (Evropsko udruženje za fizičko vaspitanje), uz pordršku Ministarstva prosvete.

Prema rečima Miroslava Markovića, predsednika Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta i koordinatora ove manifestacije u Srbiji, u fokusu ovogodišnjeg Evropskog školskog sportskog dana je spoj sporta i ekologije.

– Ideja je da nastavnici i učenici osmisle sportske ili fizičke aktivnosti koje imaju veze sa ekologijom, bilo da je reč, na primer, o šetnji kroz šumu, takmičenju ko će brže da očisti školsko dvorište, skupljanju limenki, vežbanju u zdravom okruženju…Svaka škola za ovu aktivnost treba da odvoji jedan školski čas. Prošle godine je više od dva i po miliona učenika učestvovalo u školama širom Evrope – kaže Marković.
Škole koje su zainteresovane za učešće mogu da se prijave preko sajta https://www.essd.eu/registration-13.

Do sada se prijavilo više od 340 škola iz cele Srbije.

Iako je manifestacija prevashodno usmerena ka osnovnim školama, u njoj mogu da učestvuju i predškolske ustanove i srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari