I Kragujevcu prete poplave: Srbijavode upozoravaju na porast vodostaja na Lepenici 1Foto: Z. S. M.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici „Ibar-Kraljevo, Novi Pazar”, sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave i redovna odbrana na Vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje” sektor S.7, stoji u saopštenju Srbijavoda.

Vanredna odbrana, po objavi Srbijavoda, od poplava proglašena je i na vodnim jedinicama „Drina Loznica”, „Kolubara-Valjevo”, „Lepenica-Kragujevac”, „Velika Morava-Ćuprija, Paraćin”, „Zapadna Morava-Kruševac”, „Zapadna Morava-Čačak”.

Usled obilnih padavina porastao je vodostaj reka u Novom Pazaru i Tutinu. Službe JVP „Srbijavoda” i nadležna vodoprivredna preduzeća sprovode sve potrebne mere kako bi na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova.

Na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak u Novom Pazaru službe JVP „Srbijavode” su na na terenu sa teškom mehanizacijom, kamionom sa 3.000 džakova koji će se puniti na lokaciji u blizini reke u Novom Pazaru, dva kamiona, kip i mali bager.

Dežurne službe su u skladu sa fazom odbrane na terenu u Tutinu sa 3.000 džakova za odbranu od poplava, kao i potrebnom mehanizacijom. Takođe, tamo se nalazi i direktor JVP „Srbijavode” Goran Puzović.

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja na reci Lim u Prijepolju proglašena je redovna odbrana od poplava na vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje” i u toku je postavljanje mobilne opreme za zaštitu od poplava u dužini od 80 metara.

Sa očekivanim padavinama postoji tendencija porasta vodostaja u toku sutrašnjeg dana, upozoravaju iz Srbijavoda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.