Savetnik ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Siniša Mitrović izjavio je juče u Pirotu da će 2010. biti godina reciklaže.

On je posle razgovora s načelnikom Pirotskog upravnog okruga, rukovodstvom opštine Pirot i ekološkim inspektorom rekao da je veoma važno očistiti Srbiju od otpada.

– U Srbiji postoji gotovo 4.000 divljih deponija koje se nalaze pored puteva, važnih saobraćajnica, ulaza u gradove i to je ruženje Srbije – kazao je Mitrović.

On je naveo da je investicija u reciklažu u opštini Pirot vrlo važna za novi kvalitet života u ovom regionu.

– Pošto fabrika Tigar pokreće pogon za reciklažu otpadnih guma, smatramo da Pirot ima kapacitete da bude jedan od stubova reciklaže – rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, trenutno postoji pet potencijalnih investitora iz inostranstva koji su zainteresovani za ulaganje u pogone reciklaže otpadnih guma.

– Godišnje se u Srbiji generiše oko 35.000 tona otpadnih guma. Kapacitet fabrike u Vojvodini je 10.000 na godišnjem nivou – kazao je Mitrović.

On je istakao da je dozvoljen uvoz opasnog otpada za potrebe domaće industrije i da će Srbija dobiti i dva reciklažna centra za industriju staklenog krša u Paraćinu i Pančevu i Centar za zbrinjavanje opasnih otpada u Srbiji.

– Veoma je važno rešavati posebne tokove otpada i u narednu godinu ulazimo s nacionalnim ciljevima za rešavanje ambalažnog otpada – rekao je Mitrović, navodeći da je reč o pet ambalaži i staklenim bocama.

Direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić rekla je da je od velikog značaja izgradnja regionalne sanitarne deponije za četiri opštine Pirotskog okruga.

– Naš fond učestvuje u njenoj izgradnji sa 112 miliona dinara i pomoći ćemo da se taj značajan projekat dovede do kraja – rekla je Jurakićeva.

Zoran Cvijanović, savetnik potpredsednika Vlade i ministra za nauku Božidara Đelića, rekao je da je sve ovo što se čini u oblasti ekologije deo strategije održivog razvoja.

– Dobro je što su se sve četiri opštine Okruga ujedinile oko izgradnje regionalne sanitarne deponije jer se dosad pokazalo da je to bilo najteže. To znači da postoji visoka svest o tome da otpad više nije đubre već resurs – kazao je Cvijanović.

Pomoćnik predsednika opštine Pirot za infrastrukturu Milorad Spasić rekao je da se radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije odvijaju po planu. Radove finansira delegacija Evropske komisije u Beogradu i Fond za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari