Dnevnik Željka Veselinovića: Izbor vlade na praznik rada je uvreda radnika 1Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Pristali smo na igru u kojoj imamo pet igrača protiv protivničkih jedanaest. Time smo sebe zakucali za dno tabele. Ova greška će Aleksandru Vučiću omogućiti mirnu luku sve do 2027. godine i još tri godine vlasti na svim nivoima.

Četvrtak, 25. april
U iščekivanju raspisivanja izbora, ne mogu a da se ne zapitam kako je Aleksandar Vučić ponovo uspeo da razbije opoziciju.

„Srbija protiv nasilja“, najveći i najjači opozicioni savez od vremena „Saveza za Srbiju“, raspao se za samo nekoliko sati.

Kao predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i narodni poslanik, bio sam deo tog saveza, ali nikada nisam prisustvovao sastancima predsedništva koalicije.

Možda je i bolje, s obzirom na to kako sve funkcioniše. Da me je neko pitao, glasao bih da se ne izađe na izbore. Postupci vlasti oko izbornih manipulacija su čisto vređanje inteligencije svakog razumnog čoveka.

Nisu napravili nijedan ustupak, nisu ispunili nijednu preporuku ODIHR-a. Kao jedini Beograđanin koji je štrajkovao glađu zbog decembarske krađe izbora, iako se više smatram Smederevcem, imam pravo da izrazim razočaranje potezima nekih kolega iz opozicije. Oni su se „upecali kao somovi na bućku“, kako bi rekli u Smederevu, i odlučili su da izađu na izbore.

Sada smo u najgorem mogućem položaju. Nažalost, posle izbora neće biti moguće ponovno uzvikivati „Ua, lopovi!“ niti podnositi žalbe bilo kome, u zemlji ili inostranstvu. Pristali smo na igru u kojoj imamo pet igrača protiv protivničkih jedanaest. Time smo sebe zakucali za dno tabele. Ova greška će Aleksandru Vučiću omogućiti mirnu luku sve do 2027. godine i još tri godine vlasti na svim nivoima. Ali, ne treba očajavati.

Petak, 26. april
Današnji dan bio je posvećen radu u sindikatu. Konačno smo dobili i neke dobre vesti. Dvojica naših predsednika sindikata iz Niša, koji su vodili sindikate u Tržnici i Žitopeku i koji su prethodno dobili otkaze, vraćeni su na posao zahvaljujući sudskim presudama.

Ovo je velika satisfakcija za nas u sindikatu i daje nam dodatni podstrek za dalji rad. Sjajna vest za naše Nišlije na kraju radne nedelje.

Subota, 27. april
Pripremam se za sutrašnji važan korak – potpisivanje ovlašćenja za korišćenje imena „Udruženih sindikata Srbije Sloga“ u predizbornoj kampanji. Iako kao sindikat nismo politička partija i ne bavimo se dnevnom politikom, već godinama smo prisutni u političkom životu. Zbog toga smo odlučili da prenesemo ovlašćenja našim odborima da sami odluče hoće li učestvovati u izborima.

Za sada, učestvujemo u koalicijama na izborima u Gornjem Milanovcu, Somboru, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. Ono što je posebno značajno i prvi put se dešava u političkom životu Srbije, jeste da naš sindikat samostalno izlazi na izbore kao grupa građana u Užicu. Očekujem odličan rezultat, a možda čak i učešće u vlasti u nekoj koalicionoj vladi, naravno bez učešća SNS-a.

Nedelja, 28. april
Žao mi je što juče nisam uspeo prisustvovati početku naše kampanje u selu Stapari blizu Užica, gde je Sloga okupila veliki broj ljudi, pokazavši svoju snagu u tom delu Srbije. Na decembarskim izborima, u pilot varijanti u Priboju, izašli smo u koaliciji sa „Novim licem Srbije“ i osvojili 23 odsto glasova te 9 mandata. Od Užičana očekujem barem isti takav uspeh.

Isto se nadam i za naše odbornike u drugim gradovima koje sam ranije naveo, tako da pored Priboja, Kruševca, Pirota i nekih drugih mesta gde Sloga već ima svoje odbornike, sada očekujemo i pojačanja u ovim gradovima. Žalim što ovaj put, zbog bojkota, nećemo imati svoje predstavnike u Beogradu i gradskim opštinama.

Najviše mi je žao što u Nišu nećemo moći zvanično podržati doktora Milića, koga sam upoznao prošle nedelje. On je sjajan čovek koji je na mene ostavio odličan utisak, i očekujem da će doktor Milić nakon ovih izbora ući u ozbiljnu političku priču na republičkom nivou.

Ponedeljak, 29. april
Današnji dan obeležen je izjavom predsednika Srbije. On je rekao da nikada neće dozvoliti sedmočasovnu radnu nedelju i zabranu rada nedeljom.

Ignorišući činjenicu da nedeljom ne radi skoro ništa u većini evropskih zemalja, da slične prakse postoje i u našem okruženju, poput Crne Gore i Makedonije, i da dobar deo tih zemalja smanjuje radnu nedelju na 35 sati, predsednikove reči nisu samo usmerene protiv radnika Srbije, koji i dalje rade za jedne od najnižih plata u Evropi, već su i opasne.

Ovako autokratski komentari, gde se bilo koji predlog koji predsedniku nije po volji dočekuje s negodovanjem i odbacivanjem, pokazuju da živimo u autokratskom režimu.

Umesto javne rasprave i diskusije, dobijamo stavove tipa „ja ne dam“. To čini bilo kakve predloge za poboljšanje radnih uslova praktično nemogućim za realizaciju. Međutim, mi u sindikatu ćemo nastaviti da se borimo za zabranu rada nedeljom i sada ćemo dodatno insistirati na uvođenju sedmočasovne radne nedelje.

Utorak, 30. april
Vest koja me je danas dočekala jeste predlog nove Vlade Srbije i zakazivanje sednice skupštine za 1. maj. Odlučio sam da na tu sednicu ne idem jer smatram da je to žestoka uvreda za sve radnike Srbije, budući da se Vlada bira na praznik rada.

Ponovo se Vlada bira dan, dva pre isteka zakonskog roka, i to Vlada puna mediokriteta i povratnika poput Vulina i Lončara, raznih ministara za sve i svašta poput Martinovića, Gašića, Dačića, Đukić Dejanović, Tome Mone i ostalih, te nekih potpuno novih nebitnih likova koji će posle godinu dve, nakon novih izbora, biti potpuno zaboravljeni.

Sreda, 1. Maj
Prvi maj, Međunarodni praznik rada, dočekali smo u tišini, bez velikih protesta ili demonstracija, što odražava trenutno stanje naše radničke klase – demotivisane, umorne i sve više rezignirane usled ekonomskih neizvesnosti i socijalnih napetosti. Nažalost, velikih štrajkova za bolje uslove nema, što je posledica nedovoljno snažnih i koordinisanih akcija, potkupljivih sindikata, ali i pasivnosti radničke klase.

U Skupštini Srbije, radnici su dobili novog ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, Nemanju Starovića. U popodnevnim časovima, naš kolega Stefan Mitrović iz Sindikata radnika pošte „Sloga“ gostovao je na TV Nova S. Govorio je o radničkim pravima i gde smo danas.

Četvrtak, 2. maj
Nakon tihog Prvog maja, drugi dan maja bio je posvećen internim sastancima i razgovorima sa svojim kolegama i planiranju daljih akcija. Razgovarali smo o tome kako možemo efikasnije da mobilišemo naše članstvo i kako da pojačamo naše strategije za borbu za radnička prava.

Naš cilj je da ne budemo pasivni posmatrači koji plaćaju cenu kapitalističke krize, već aktivni učesnici u kreiranju bolje budućnosti. Nastavljamo našu borbu onako kako znamo i umemo, ne samo kroz proteste i učešće u politici, već i kroz efikasne, dugoročne strategije koje će promeniti loše uslove rada i loš Zakon o radu.

Autor je predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i narodni poslanik

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari