Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri ne krije da računa na pomoć Svetske fudbalske federacije i njenog prvog čoveka Sepa Blatera, koji je u nedavnim susretima sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom FS Srbije Tomislavom Karadžićem zatražio saglasnost za odigravanje zvaničnih utakmica mlađih selekcija s prostora naše južne pokrajine, širom sveta priznate kao nezavisne države.

– I pre Blaterove posete Beogradu znao sam zašto dolazi u Srbiju. Predsednik FIFA nije lobirao, ucenjivao i pretio domaćinima, kako su preneli pojedini srpski mediji, ali jeste se založio za ubrzavanje procesa nalaženja rešenja za fudbalske odnose Kosova i Srbije. Ni Svetska fudbalska federacija ne može delovati mimo volje političkih faktora u ovom slučaju, ali ima jak posrednički kapacitet – poručuje Vokri, kojeg smo pronašli na poslovnom putu u Švajcarskoj.

Da li ćete se zadovoljiti dobijanjem zelenog svetla za takmičarske nastupe najmlađih kosovskih fudbalera?

– Normalno je da želimo više od toga. Kao i svakoj samostalnoj državi, cilj nam je da vidimo sve naše selekcije i klubove u kvalifikacijama za velika takmičenja. I verujemo da će se to desiti u doglednoj budućnosti.

Na čemu zasnivate toliki optimizam?

– I pre sam bio optimista, a posle nedavnog sporazuma Prištine i Beograda sa još više pozitivizma gledam na budućnost fudbala na Kosovu. Dogovorom iz Brisela, naš i vaš premijer, Hašim Tači i Ivica Dačić, obavezali su se da Kosovo i Srbija ne blokiraju evrointegracije druge strane. Zašto to ne bi važilo i za sport?!

Blater je najavio skoriji susret Karadžića i „njegovog nekadašnjeg fudbalskog prijatelja s Kosova“. Spremni ste za direktne razgovore s kolegom iz FSS?

– Nismo baš prijatelji, jer je prilično stariji od mene i bio je predsednik Spartaka dok sam ja igrao u Partizanu, ali i do sada sam bio otvoren za razgovore, pa ne vidim prepreku susretu s predsednikom FSS. Verujem da će i u Srbiji preovladati mišljenje da je sutra važnije od juče. Ostavimo se prošlosti i gledajmo kako da udesimo da bude bolje generacijama koje dolaze.

Verujete da će se reprezentacije Srbije i Kosova jednog dana sresti na terenu?

– Ne verujem, ja znam da će doći do toga. Kad-tad. Kada sam prvi put to rekao, smejali su mi se u Srbiji. Međutim, vreme i politička realnost će učiniti svoje. Bez obzira na bilo čije otpore.

U međuvremenu navijate za učešće najbolje kosovske selekcije u borbi za Evropsko prvenstvo 2016. Koliko je to, ipak, realno?

– Ne mogu da tvrdim da ćemo se naći u „bubnju“ na žrebu kvalifikacionih grupa sledećeg marta, ali želim da verujem da je to moguće. Republika Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, što je osnovni statutarni uslov za prijem u FIFA, ali smo priznati od stotinjak država i imamo briselski sporazum za argument – tvrdi prvi čovek kosovskog fudbala.

Bravo, Partizane, bravo, Jojiću

Jedan od cenjenijih i omiljenijih igrača u istoriji Partizana s ponosom prati šestogodišnju dominaciju „parnog valjka“ srpskim fudbalom.

– Bravo za moj Partizan! Sada kada su stigli Zvezdu u broju osvojenih titula, verujem da će već sledeće sezone preteći večitog rivala. Bravo i za malog Jojića! Najlepše je kada pobediš komšije u 90. minutu – aplaudira bivši špic crno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari