Uprkos činjenici da ga povrede sve češće ometaju i sputavaju da pruži maksimum, kako u klubu, tako i u nacionalnom dresu, Nenad Krstić je svakako najbolji primer kako se vrhunski košarkaš ophodi prema reprezentativnim obavezama, Srbiji i selektoru.

Iako je zbog povrede zgloba još uvek daleko od povratka na teren, kapiten „orlova“ svakodnevno je uz saigrače. Bodri ih, a često šalama olakšava naporne treninge i surov ritam koji je od prvog dana nametnuo Dušan Ivković. U razgovoru za Danas kapiten reprezentacije Srbije osvrnuo se ne samo na trenutno stanje u selekciji već i na dane koji u ovom trenutku deluju daleko, a koji će sigurno obradovati sve ljubitelje košarke u Srbiji.

Brojite li dane ili nedelje do povratka na parket?

– Ni sam ne znam. Oporavak nije u skladu sa mojim i željama svih u reprezentaciji. Danas idem na nove analize, pa ću nadam se nešto detaljnije znati. Ne treniram već dva meseca što je ozbiljan vremenski period. Uželeo sam se košarke i zaista se nadam da ću u toku kvalifikacija zaigrati za reprezentaciju.

Kako vam izgleda trenutni sastav i ambijent u selekciji?

– Dosta je novih igrača, mladih, koji sada treba da se nametnu i prilagode. Svi znamo šta nam je osnovni cilj i na koji način moramo da se pripremimo. Imamo iskustva sa kvalifikacijama, svesni smo da nikoga ne smemo da potcenimo i da maksimalnim pristupom jedino možemo da se domognemo Slovenije.

Utisak je da smo na mestu centra osetno tanji. Vi ste jedina vrhunska petica, zašto u tom segmentu kaskamo za konkurencijom?

– Nažalost, Raduljica i Raković nisu sa nama. Po mom mišljenju Štimac je veoma zahvalan igrač. Nisam ga ranije gledao, ali na osnovu viđenog na treninzima mogu reći da je požrtvovan, angažovan i posvećen obavezama. Tačno je da bi sa 21 ili 22 godine igrač već trebalo da bude formiran i u jakom klubu i to jeste problem. Ja sam u tom periodu već bio u NBA ligi i nadmetao se sa vrhunskim asovima. Musli je još uvek mlad, tačnije u godinama kada može da nadoknadi propušteno i da ozbiljnim radom značajno napreduje.

Vašim povlačenjem iz reprezentacije ostali bismo bez jedine kompletne petice, što bi predstavljalo nenadoknadiv gubitak. Da li postoji mogućnost da se posle EP u Sloveniji oprostite od nacionalnog dresa?

– Ukoliko me povrede zaobiđu, sebe vidim u nacionalnom dresu i posle eventualnog učešća na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Takođe, mislim da imamo dobre centre. Nisam pomenuo Darka Miličića. Ne znam u kakvoj je trenutno situaciji i zašto ga nema u reprezentaciji, ali je Miličić svakako kvalitetan centar.

Zašto ste se odlučili da produžite saradnju sa CSKA, iako ste imali ponude da se vratite u NBA ligu?

– Detalji su bili presudni. Trenutno sam u godinama kada ne mogu da živim u konstantnoj neizvesnosti. Tu podrazumevam ugovore na jednu sezonu. U CSKA sam pronašao sve što mi je neophodno za normalan život. Klub je vrhunski organizovan, u rangu timova iz NBA lige. Potpisao sam ugovor na tri godine, što mi uliva izvesnu sigurnost i opuštenost u smislu da ću se lakše koncentrisati na obaveze u klubu. Eventualno seljakanje nakon sezone mi ipak ne bi prijalo.

Kakav će biti osećaj igrati sa trojicom zemljaka u istom klubu?

– Biće zanimljivo i lepo. Drago mi je što su Erceg i Micov došli u CSKA. Očekuje nas naporna sezona. Klub je postavio jasne ciljeve, a trofeji su jedino što može zadovoljiti naše apetite. Vidim da se tim ozbiljno pojačava. Došli su, osim Ercega i Micova, Džekson (Bilbao) i Nikolas (Milano), tako da ćemo biti kadri da se borimo za trofeje na više frontova i da u Evroligi doguramo što dalje – zaključio je Krstić.

Mesina odlično rešenje

– Mesina je trener koji zna kako se osvajaju trofeji. Prvim boravkom u CSKA to je i dokazao. Godinu dana je proveo u Lejkersima tako da će i sa te strane imati kompletan uvid u naše sposobnosti i sa svih aspekata će moći da analizira domete tima. Uvek sam imao dobre odnose sa trenerima, tako da očekujem da i sa Mesinom imam skladan odnos. Iskustvo iz NBA lige svakako će mu koristiti – obrazložio je kapiten reprezentacije Srbije.

Neiskustvo sputalo Oklahomu

– Žao mi je što Oklahoma nije osvojila titulu. Mislim da su u odnosu na Majami bili neiskusni. Ipak, ubeđen sam da će i sledeće sezone imati jak tim, sposoban da dođe do završnice. Dosta toga će zavisiti da li će zadržati Hardena, koga će dovesti. Iako sam bio u dobrim odnosima sa Durantom, dok sam igrao za Oklahomu, nismo se čuli. Ljudi se vremenom odalje kada nisu u svakodnevnom kontaktu – naveo je Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari