Igranje brojevima da bi se prikrio sunovrat obrazovanja: Šta statistika o rezultatima male mature govori o znanju đaka?

Ostavite komentar


  1. Do sada su reformisani programi i nastavnici obučeni za njihovu implementaciju. Ostatak obrazovnog sistema nije menjan. Znači, broj učenika nije smanjen, što nastavniku otežava individualni pristup podučavanju, pedagoška norma nije menjana i ne uvažava značaj planiranja i samoevaluacije nastave koja je orijentisana na dostizanje ishoda.

  2. Predlog: Kao pomoćni materijal za pripremu za završni ispit iz srpskog jezika mogla bi da se priredi zbirka zadataka na osnovu pravopisnih i drugih jezičkih grešaka u objavama ministarstva prosvete na društvenoj mreži.

  3. Statistika i akrobacije brojevima su potpno nepotrebni. Dovoljno je posetiti bilo koji portal odnosno forum i dobiti perfektnu sliku opstek obrazovanja, kulture i sposobnosti izrazavanja sopstvenih misli u pisanom obliku.

  4. Jedan od osnovnih faktora koji dovode do lažne slike o znanju i ocenama je mogućnost da učenici neograničeno izostaju i kalkulišu sa ocenama i izbegavaju proveru znanja.Kad obezbede dovoljan broj ocena i odgovarajući prosek,možda već u prvom polugodištu,u drugom polugodištu uče tek toliko da imaju propisanih 3 ili 4 ocene (a nekad i manje).O ishodima tu nema ni reči,jer mogu da preskoče i 2/3 gradiva.U Francuskoj učenici dobijaju ocenu 0 ako ne dođu na proveru znanja i to ulazi u prosek.Mogu posle 15 dana da urade taj test i umesto 0 dobiju ocenu.Kod nas je sve navedeno učenicima dozvoljeno i oni to koriste maksimalno.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.