Imunolog Marković: Vakcinisanje i dalje ima smisla, moguće je da se pojavi neki novi soj 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Prof. dr Miloš Marković sa Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izjavio je da se može doneti zaključak da vakcine protiv koronavirusa štite i dalje od teških formi bolesti i da svi koji se nisu vakcinisali ima smisla da se vakcinišu.

„Ne znam šta nam jesen donosi, moguće je da se pojavi neki novi soj“, rekao je Marković za N1. On kaže i da je njegov savet da oni koji nisu – dobiju treću dozu vakcine, a i četvrtu ako su u pitanju starije osobe i hronični bolesnici.

On je u povodom kampanje „Ko rano rani“ posvećene vakcinaciji u Danu uživo N1 rekao da razume da su „svima preko glave“ i kovid, a i vakcine ali da želi da podseti ljude da pandemija nije gotova, kao i da postoje i mnoge druge respiratorne bolesti poput gripa i pneumonije koje su vakcinama preventabilne bolesti.

„Mnogo puta sam čuo komentar – vakcinisao sam i se razboleo se, i to su uglavnom bile blaže forme bolesti, a ja uvek kažem – ko zna kako bi bilo da se nisi vakcinisao“, rekao je dr Marković.

Izrael je, kako dodaje, jasno pokazao da vakcina dva do četiri puta više štiti od hospitalizacije, teških formi bolesti i od smrtnosti što je jasna poruka da – i dalje ima smisla vakcinisati se protiv korone.

Povodom činjenice da se maske ne nose ni u gradskom prevozu, te da korona jenjava, on je naglasio da je upravo slušao predavanje da je najveća smrtnost u Srbiji i svetu ove godine i to sa omikronom, iako ga svi doživljavaju tako da je blag.

Dodaje i da mali procenat velikog broja obolelih na kraju daje veliki procenat smrtnosti.

„Činjenica je da je sad blaže, da dolazi lepše vreme, ali moguće da nam opet skoči – neće nestati virus. Čak i da je blaga forma, neko može da dobije koronu i može da ima tešku formu bolesti“, navodi Marković.

On je naglasio da očekuje da se na jesen pojave vakcine koje će sadržati i omikron soj.

Dr Marković kaže i da bi ne bi trebalo izostaviti vakcinaciju protiv gripa koji se širi ovih dana.

Ocenjuje da smo inače preterano strogi prema vakcinama, pošto nijedna nije dizajnirana da spreči infekciju već teške forme bolesti i dodaje da tako i vakcina protiv gripa uspešno štiti od teških formi bolesti, naročito starije i hronične bolesnike.

Podseća da je protiv gripa moguće vakcinisati decu već od šest meseci starosti, te da nije tačna percepcija da je grip kod dece blag. On ističe i da su , za razliku od korone, deca glavni generator širenja epidemije kod gripa.

I vakcina protiv pneumokok bakterije se preporučuje, kaže dr Marković i objašnjava da je u pitanju bakterija koja živi normalno na sluzokoži nosa, a u nekim slučajevima može da izazove teške bolesti – pneumoniju i meningitis i ima puno serotipova. Svi ti serotipovi kruže pa su napravljene dve vakcine koje pokrivaju najčešće serotipove. U pitanju je vakcina koja je za decu obavezna od 2018. godine, a od aprila postoji i 13-valenetna vakcina koja još bolje štiti decu.

Najranjiviji su u slučaju pneumokoka deca i stariji preko 65 godina, ali i hronični bolesnici koji su imunokompromitovani, svi oni su pod rizikom i treba da dobiju vakcinu, kaže Marković.

„Važna stvar je da se vakcina dobija jednom, sa jednom revakcinacijom i štiti vas godinama“, rekao je Marković i dodao da za čitav niz grupa ljudi naš fond plaća vakcinu.

„Nemojte čekati da vaš lekar vam preporuči vakcinu, sami recite da ste čuli za nju kad odete kod lekara, tako štitite sebe od zapaljenja pluća u velikoj meri vrlo dugo u životu“, zaključio je dr Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari