U okviru projekta ‘’Mladost za evropsku budućnost’’, u organizaciji NVO ‘’Flores’’, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u Sjenici je održana tribina pod nazivom ‘’I ja to mogu’’. U nedostatku kulturnih sadržaja za mlade, tribina je organizovana sa ciljem da podstakne i ohrabri mlade u Sjenici da samostalno pokreću inicijative u borbi za kulturni prostor u ovom gradu. Ovakva tribina je upravo rezultat inicijative mladih uključenih u ovaj projekat, koji podržava i lokalna vlast Sjenice.

 Pozvani mladi umetnici, glumac i reditelj užičkog Narodnog pozorišta, magistar Nemanja Rankovići urednik beogradskog časopisa ‘’Treći trg’’, književnik Dejan Matić, su tom prilikom odgovarali na pitanja mladih Sjeničana, i davali im korisne savete u afirmaciji njihovih umetničkih talenata. ‘’Ovo je veoma značajan korak. Nadamo se da ćemo u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Užica, uspeti da organizujemo i neku pozorišnu predstavu u skorije vreme, jer to nam jako nedostaje. Sjenička omladina vapi za pomoću kulturi’’, kaže za naš list Belma Talović, aktivistkinja NVO ‘’Flores’’. Aktivista Nedim Zahirovićističe da niz godina s Sjenici nije viđeno ništa što bi doprinelo boljitku života mladih u našem gradu. „Kao što znamo, Sjenica većdugo nema pozorišnu niti bioskopsku salu. Mi pokušavamo da ovakvim tribinam podstaknemo mlade da se sami izbore za svoje mesto. Mi prosto moramo oteti ono što nam pripada“, kaže on.

U nastavku realizacije ovog projekta planiraju se i kreativne radionice za mlade, a ako je verovati obećanjima predstavnika vlasti, vapaji mladih Sjeničana biće uslišeni. ‘’Samim korakom osnivanja kancelarije za mlade, koja će uskoro svečano biti otvorena, opština je pokazala da će više voditi računa o našim najmlađim sugrađanima, koji će na taj način imati priliku da sami učestvuju u kreiranju sadržaja za mlade’’, rekao je za naš list Rijad Hodžić, pomoćnik predsednika opštine Sjenica. On je tom prilikom takođe dodao da očekuje da će višenamenska bioskopska sala u Sjenici uskoro biti osposobljena da se u njoj, nakon više godina, izvede prva pozorišna predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari