Inovacije za novo doba 1Foto: www.wikipedia.org

Prvi „Dani robotike“ u Šapcu biće održani od 19. do 31. maja

Manifestaciju su u Gradskoj kući najavili Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, Bojana Zavađa, koordinatorka Startita, i Ivan Stanić, autor izložbe „Rođenje humanoidne robotike“ koja će biti predstavljena u Narodnom muzeju. Prema rečima Igora Marsenića, Šabac je grad poznat po inovativnom duhu i težnji da sve novine učini dostupnim građanima.

– Zahvaljujući izuzetnoj izložbi „Rođenje humanoidne robotike“, koja će biti predstavljena u Narodnom muzeju 19. maja, u okviru manifestacije „Muzeji u noći“, idemo korak dalje. U organizaciju prvih „Dana robotike“ uključio se i šabački Startit centar i sve škole iz Šapca, čime se pravi spona između nauke i obrazovanja, rekao je Marsenić. Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, ocenio je da ovakvi događaji podstiču interesovanja mladih za nauku.

– Težimo da svoj deci obezbedimo jednaku dostupnost znanja i informacija, pa ćemo i učenicima iz škola na selu obezbediti prevoz do Narodnog muzeja, napomenuo je Stojićević. Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike i autor izložbe „Rođenje humanoidne robotike“, istakao je da je čine segmenti koji su značajni i u svetskim okvirima.

– Posetioci će na izložbi moći da vide prvu protetičku robotsku šaku, prve egzoskelete u svetu, priču o prvoj ortotičkoj šaci u svetu, prvog industrijskog robota antropomorfnog tipa i druge zanimljive eksponate. Materijal koji će biti izložen ukazuje da su se šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u nekadašnjoj Jugoslaviji dešavale jako važne stvari koje su uticale na razvoj robotike u svetu, kazao je Stanić i dodao da je za šabačko predstavljanje izložba dopunjena opštim predavanjem o robotici, koje je uradio radio Kosta Jovanović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu.

Dešavanja u Startit centru

Prema rečima Bojane Zavađe, motiv za učešće Startita u „Danima robotike“ je doprinos ove organizacije manifestaciji, tako što će se nadovezati na izložbu u Muzeju. „U Startitu će biti organizovana dva događaja, 23. i 29. maja. Na prvom će se učenici osnovnih i srednjih škola iz Šapca predstaviti sa svojim robotima i Kosta Jovanović održati predavanje. Predstavnici „Garage lab“, eksperti za robotiku iz Beograda, 29. maja održaće predavanje „Od časovnika do robota“ i govoriti o aktuelnostima u ovoj oblasti, najavila je Zavađa.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari