Navodi zaštitnika građana Saše Jankovića o mogućim zloupotrebama ovlašćenja Vojnobezbednosne agencije (VBA) i dalje ostaju bez zvaničnog odgovora nadležnih organa.

Podnoseći krivičnu prijavu protiv pripadnika vojne policije koji su se na prošlogodišnjoj Paradi ponosa, obezbeđujući premijerovog brata Andreja Vučića, sukobili sa odredom Žandarmerije iz Niša, Janković je rekao da ima saznanja da VBA prikuplja podatke o liderima sindikata i političkih partija mimo zakona. Takođe, ombudsman je izneo sumnje da su pripadnici VBA obilazili svedoke i uzimali izjave od njih, obezbeđivali civilne skupove i bavili se nizom drugih aktivnosti koje nisu u njihovim zakonom definisanim nadležnostima. Umesto odgovora nadležnih institucija o navodnim zloupotrebama, Saša Janković je, kako navodi, dobio pretnje zbog kojih se oseća ugroženim.

Pored zaštitnika građana, zakonom ovlašćenu kontrolu službi bezbednosti sprovodi i Odbor skupštine Srbije. Član Odbora za kontrolu službi bezbednosti i poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac očekuje da će na sledećoj sednici odbora biti reči o navodnim prekoračenjima nadležnosti VBA.

– Očekujem da predsednik odbora sazove sednicu na kojoj će biti pozvan i gospodin Janković gde bi dobili potpunu informaciju o svemu što je izneseno u javnosti. Svakako, šteta je vać nanesena, a da li i koliki obim zloupotrebe postoji, to mora konačno da se istraži – kaže za Danas Dragan Šutanovac. Prema njegovim rečima, zakonski je nedopustivo da Ministarstvo odbrane odbija da sarađuje sa zaštitnikom građana.

– Ministarstvo odbrane je po zakonu dužno da obezbedi potpuni uvid u rad ombudsmanu i omogući kontrolu zakonitosti u radu. Svako odbijanje saradnje stavlja pod veliku sumnju rad agencije i uvodi je u još veći problem – navodi Šutanovac.

Jankovićevim tvrdnjama se samo nastavio niz slučajeva u kojima su službe bezbednosti optuživane za prekoračenje nadležnosti. Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za bezbednost, kao razlog zbog kojeg se često čini da se nadležnosti bezbednosnih organa preklapaju u prvi plan ističe nepostojanje demokratske kontrole.

– U Srbiji se zakoni uopšte ne poštuju, oni postoje samo u formi. Službe bezbednosti su pod direktnom kontrolom politčke mafije. Njih nema ko da kontroliše, zato što su i ljudi koji treba to da rade pod kontrolom politke. Političarima odgovara da službe budu van okvira kontrole – navodi Trifunović. Prema njegovim rečima, građani duguju zahvalnost Saši Jankoviću zbog toga što izlazi u javnost sa podacima o tajnim službama, ali da će umesto toga najverovatnije biti izložen na stub srama. Odsustvo demokratske kontrole službi bezbednosti, prema Trifunovićevim rečima, građane treba da plaši.

– Kako da se građani ne plaše ove situacije, pogotovo ako uzmemo u obzir šta su sve službe bezbednosti radile u prošlosti – ističe Trifunović. On dodaje da ne vidi način na koji društvo može da se zaštiti od samovolje političkih elita.

– Građani su nemoćni, jer zakoni u Srbiji nisu pisani da bi njih štitili – kaže Trifunović.

Povodom izjave zaštitnika građana Saše Jankovića da se ne oseća bezbedno zbog pretnji koje dobija i da su umesto kritika na njegov račun poslednjih dana izrečene najružnije diskvalifikacije, juče su se oglasili i poslanici Skupštine Srbije. I vlast i opozicija jedinstvena je u oceni da je nedopsutivo da bilo ko preti ombudsmanu.

– Mi podržavamo zahteve zaštitnika građana Saše Jankovića, jer smatramo da se on našao u vrlo delikatnoj i opasnoj situaciji samo zato što primenjuje zakon koji mora biti jednak za sve – rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, pozivajući Vladu Srbije da zaštiti zaštitnika građana i omogući mu nesmetani rad. Šef poslanika DS istakao je da osećaj ugroženosti i nebezbednosti Jankovića mora hitno biti otklonjen efikasnom odlukom vlade i nadležnog ministarstva. On je pozvao vladu da učini sve da kroz rad svojih organa dostavi informacije koje je Janković tražio, jer za to ima zakonska ovlašćenja i mora mu se izaći u susret radi utvrđivanja ko je koga i zašto i da li sa odlukom suda ili bez prisluškivao. Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe Tadićeve SDS, takođe podržava zahteve zaštitnika građana i napominje da će njegova stranka tražiti vanrednu sednicu Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

I Srpska napredna stranka pozvala je juče nadležne organe da spreče narušavanje bezbednosti zaštitnika građana Saše Jankovića ukoliko je on zaista ugrožen. Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik SNS, pozvao je nadležne organe da utvrde ko ugrožava bezbednost zaštitnika građana. Drecun je naveo da je neprihvatljivo da se bilo ko ko radi tako odgovoran posao oseća nebezbedno.

– Na svim nadležnim institucijama je da spreče ugrožavanje bezbednosti, odnosno da utvrde nosioce ugrožavanja bezbednosti i da ih preduprede u eventualnom pokušaju – rekao je Drecun novinarima u parlamentu i dodao da bi trebalo proveriti da li je bilo nedozvoljenog prisluškivanja funkcionera Srpske napredne stranke u periodu dok su oni bili u opoziciji.

Njegov stranački kolega i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Vladimir Đukanović smatra da bi ombudsman trebalo da pruži dokaze za svoje tvrdnje u kojima navodi da ima saznanja da je Vojnobezbednosna agencija nezakonito prikupljala podatke o liderima sindikata i političkim partijama. On je naveo da Janković svojim tvrdnjama ugrožava institucije ove države, pa i same građane.

– Izgleda da ako se Jankoviću nešto prigovori na njegov rad i izveštaj, time se odmah ugrožava njegova rad i bezbednost, što je neprimereno. On mora da shvati da nije nezavisna inistitucija, jer ga parlament bira i njemu podnosi izveštaj – smatra Đukanović.

Janković: Privid kontrole

Kada u jednom slučaju Vojnobezbednosna agencija (VBA) odbije svoje zakonske obaveze, onda je potpuno iluzorno očekivati da zaštitnik građana može da ode u kontrolu i da pita za druge stvari, izjavio je juče zaštitnik Saša Janković i dodao da ne bi izlazio u javnost da je bilo saradnje sa VBA. „Ako kontrolisani organ sam bira šta će da da, a šta ne, onda to više nije kontrola, to je privid kontrole. Mi smo dugo vremena, više od deset godina gradili sistem demokratskog društva, civilne kontrole i sad ne bi smelo da se dozvoli da se taj sistem jednim potezom pera, direktora VBA i ministra odbrane uruši“ , rekao je Janković za Radio Beograd.  Fonet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari