Početkom naredne godine u Kosjeriću će početi da radi Fabrika za proizvodnju betonskih pružnih pragova, čiji su investitori italijanska kompanija „Margariteli“ iz Peruđe i šabački „Inter-kop“. Vrednost investicije je oko šest miliona evra, a fabrika bi trebalo godišnje da proizvede oko 150.000 betonskih pružnih pragova.


Zbog velikog značaja te investicije, lokalna samouprava je, kako podseća mr Dragan Vujadinović, predsednik kosjerićke opštine, ustupila investitorima zemljište od 1,8 hektara.

– „Interkop“ Šabac i „Margariteli“ iz Peruđe, renomirani proizvođač betonskih pružnih pragova, počeli su gradnju fabrike pre desetak dana. Trebalo bi da izgrade proizvodnu halu i inspaliraju savremenu opremu, a fabrika bi, prema njihovim najavama, trebalo da počne da radi za pet meseci. To jeste optimističan rok, ali nisam siguran da je realan, jer će se gradnja obavljati i u zimskim uslovima“, rekao je za Danas Vujadinović. On je dodao da je za Kosjerić veoma važno to što će se u fabrici zaposliti najpre 60, a potom još 100 radnika, čime će se smanjiti stopa nezaposlenosti u tom gradiću od oko 14.0000 stanovnika.

Inače, predstavnici šabačke i italijanske firme potpisali su u Kosjerići, 21. jula ove godine, ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za proizvodnju betonskih pružnih pragova, sa učešćem od po pedeset odsto.

Šabačko preduzeće obavezalo se da će izgraditi halu od oko 3.000 kvadratnih metara, a italijanski partner da će obezbediti i instalirati opremu za proizvodnju. Fabrika će kao sirovine koristiti kamen iz kamenoloma Tavani, koji posluje u okviru šabačkog „Inter-kopa“, i cement iz Titan cementare. Kako je u najavi velika obnova železničkih pruga u Srbiji, procena je da će kompletna proizvodnja buduće fabrike biti namenjena domaćem tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari