Koptska pravoslavna crkva u Egiptu odlučila je da bojkotuje komisiju zaduženu za pisanje novog ustava u kojoj dominiraju islamisti, a sledeći primer svetovnih stranaka i sunitskog instituta Al Ažar. Odluku da povuku dva predstavnika koptske crkve iz komisije jednoglasno je donelo 20 članova Svetog sinoda, javila je državna agencija Mena.

Crkva je navela da smatra da je „neprikladno i dalje biti predstavljen pošto su različite političke snage izrazile rezerve prema sastavu ustavotvorne komisije“, navodi Mena.

Komisija ima 100 članova koje je imenovao Parlament, i najveći broj njih su iz redova stranke Muslimanska braća i fundamentalista salafista koji su u velikoj većini u oba doma parlamenta. Svetovne partije i nekoliko ličnosti poslednjih dana su objavili da se povlače iz komisije, ocenivši da njihovo prisustvo samo omogućuje islamistima da napišu ustav koji će odraziti njihove političke i verske stavove. Institucija Al Ažar, koja podržava umereni islam, takođe je objavila da se povlači iz komisije.

Kopti predstavljaju između šest i deset odsto od 82 miliona stanovnika u Egiptu. Njihov patrijarh Šenuda Treći umro je 17. marta u 88. godina i još niko nije došao na njegovo mesto. Odluka koptske crkve da bojkotuje ustavnu komisiju usledila je posle odluke Muslimanske braće objavljene u subotu da će imati svog kandidata za predsedničke izbore 23. maja, čime su prekršili obećanje da će podržati zajedničkog kandidata koji nije iz njihove stranke.

Odluka da kandiduje drugog čoveka partije Kairata al-Šatera, čime se otvara mogućnost da Muslimanska braća dobiju i mesto predsednika, pored toga što dominira u Parlamentu, izazvala je šok u političkim krugovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari